Odrasli

IMAM 42 GODINE I MISLIO SAM DA ME BOLI GLAVA OD EKRANA - sad mi je ostalo samo godinu dana života! Jedno sam zanemario

Evo kako je prihvatio svoju dijagnozu, pa i sudbinu.

26.09.2024 08:22

IMAM 42 GODINE I MISLIO SAM DA ME BOLI GLAVA OD EKRANA - sad mi je ostalo samo godinu dana života! Jedno sam zanemario
Printscreen/Facebook/LADbible, Mikhail Reshetnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Džejms Grinvud (42), bivši kraljevski marinac iz Moldu u Severnom Velsu, nedavno je podelio svoju potresnu priču o borbi protiv glioblastoma četvrtog stepena, najsmrtonosnije vrste raka mozga, koji su mu lekari isprva pogrešno dijagnostikovali kao "dehidrataciju" i rezultat prekomernog vremena provedenog ispred ekrana.

Džejms je u maju počeo da oseća vrtoglavicu i "stalne, tupe glavobolje". Nakon što je dvaput posetio svog lekara opšte prakse, rečeno mu je da su njegovi simptomi verovatno posledica kombinacije naprezanja očiju usled gledanja u ekran i nedovoljnog unosa tečnosti.

Otišao lekaru i našli mu tumor

Međutim, situacija se pogoršala, a Džejms je odlučio da potraži hitnu pomoć. Ubrzo su lekari otkrili tumor veličine oraha u njegovom mozgu, što je promenilo njegov život. Nakon operacije i tretmana, dobio je prognozu od 12 do 18 meseci.

- Primanje vesti je neverovatno teško. Postoje dani kada se morate nekako uštipnuti i zapitati da li se to zaista dešava, rekao je Džejms.

Nakon operacije, Džejms je prošao kroz šestonedeljnu terapiju hemoterapije i radioterapije. Sada čeka da vidi da li je lečenje poboljšalo njegovu prognozu, pre nego što započne intenzivniji tretman krajem oktobra.

Njegova borba nije samo medicinska; Džejms se trudi da zadrži pozitivan način razmišljanja.

- To je moj pokušaj da budem što normalniji. Verujem da je pozitivnost velika prednost u borbi protiv bolesti, dodao je.

Džejms je prvi put primetio simptome 24. maja, kada je razgovarao sa deverom. Tokom narednih nedelja, simptomi su se nastavili, a on je postao skeptičan prema dijagnozama koje je dobijao. Nakon hitne pomoći i CT skeniranja, konačno je dobio tačnu dijagnozu.

- Kada ste suočeni s ovakvom situacijom, morate se povezati sa svojim bližnjima. To menja vašu perspektivu. Pokušavam da uživam u svakom trenutku, rekao je. 

On je 28. juna podvrgnut operaciji mozga da bi se uklonila masa, a 8. avgusta mu je rečeno da je identifikovan kao glioblastom četvrtog stepena i da je ima prognozu od 12 do 18 meseci života.

Džejmsova priča osvetljava važnost pravovremenog i tačnog dijagnosticiranja, kao i snagu ljudskog duha u suočavanju s teškim životnim izazovima.

Šta je glioblastom

Glioblastom je jedan od najčešćih i najagresivnijih tumora mozga, koji brzo napada zdravo tkivo i često stvara nove tumorske mase koje nije moguće operisati. Simptomi variraju u zavisnosti od mesta nastanka, a kada se tumor razvija u velikom spoljnom delu mozga, mogu se javiti problemi sa govorom i rasuđivanjem, oštećenje čula vida i sluha, poremećaji pokreta te emocionalne promene. Prepoznavanje ovih simptoma i pravovremena medicinska pomoć su ključni za bolju prognozu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)