Ko ne voli čokoladu? Ništa nema efekat kao kockica ovog magičnog slatkiša. Međutim, i ovde važi pravilo da novčić ima dva lica, a Peter Jurek, vlasnik farmaceutske kompanije, upozorava da čokoladu nikako ne smete da kombinujete sa pojedinim lekovima.
Izbegavajte kombinovanje sa lekovima za pluća
Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina.
- Za većinu nas to je dobro, ali može da pojača efekat lekova stimulansa, ili da umanji učinke sedativa. Takođe, može da poveća nuspojave lekova za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) - navodi Jurek.
- Čokolada takođe sadrži derivat aminokiseline tiramin, koji se nalazi i u crnom vinu, nekim sirevima i pivu. Tiramin može da izazove oštre skokove krvnog pritiska kod onih koji uzimaju antidepresive inhibitore monoaminooksidaze (MAO). Ta interakcija može da bude opasna - upozorio je Jurek.
Čokolada može da uspori zgrušavanje krvi
Čokolada sadrži dovoljno masti da može da poništi efekat lekova za snižavanje holesterola, može da podstakne oslobađanje prirodnog histamina u telu i uzrokuje migrene kod nekih ljudi, piše yurekpharmacy.com.
- Čokolada može da učini nesteroidne protivupalne lekove, manje delotvornim i da stimuliše želudac na prekomernu proizvodnju kiseline, što dovodi do neprijatnih stomačnih problema - napominje Jurek i dodaje:
- Ako uzimate lekove za razređivanje krvi, antikoagulante, ili antitrombocite, trebalo bi da znate da čokolada može da uspori zgrušavanje krvi i poveća rizik od modrica i krvarenja - zaključio je Peter Jurek.
Komentari (0)