Odrasli

DVE GLAVNE NAMIRNICE KOJE SU POVEZANE S RAKOM KOD OSOBA MLAĐIH OD 50: Srbi jedu ovu hranu samo tako, a ne znaju JEDNO

Istraživanja su otkrila jezivu istinu.

12.09.2024 13:15

DVE GLAVNE NAMIRNICE KOJE SU POVEZANE S RAKOM KOD OSOBA MLAĐIH OD 50: Srbi jedu ovu hranu samo tako, a ne znaju JEDNO
Credit: Joachim E. Röttgers / imageBROKER / Profimedia

Šokantna pojava koja zbunjuje lekare širom sveta je rast broja odraslih ispod 50 godina koji obolevaju od raka. Prema međunarodnoj analizi iz 2023. godine, dijagnoze raka kod mladih su porasle za 80 procenata globalno i 25 procenata u Velikoj Britaniji tokom poslednjih 30 godina. Iako uzrok još uvek nije potpuno jasan, britanski stručnjaci za rak sumnjaju na određene faktore.

Profesor Čarls Sventon, onkolog i glavni kliničar u Cancer Research UK, istakao je da bi sve veća konzumacija brze hrane i ultraprerađene hrane mogla biti povezana sa ovom uznemirujućom pojavom raka.

On je naveo da neka istraživanja sugerišu da rana pojava raka debelog creva može biti uzrokovana bakterijama u crevima kod osoba koje jedu hranu sa niskim sadržajem vlakana i visokim sadržajem šećera. Ove bakterije mogu uzrokovati mutacije koje smanjuju sposobnost tela da se bori protiv pre-kancerogenih ćelija.

Još neka zdravstvena stanja su povezana sa ishranom

Dr Keti Eng, specijalista za rak debelog creva sa Vanderbilt University Medical Centre u Nashvilleu, primetila je da mnogi mladi pacijenti sa rakom takođe pate od stanja povezanih sa lošom ishranom, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes.

shutterstock.com

Mladi treba da izbegavaju ove namirnice

Met Lambert, nutricionista i menadžer za informacije i promociju zdravlja u World Cancer Research Fund, savetuje da se izbegava prekomerna konzumacija visokoprocesirane hrane bogate zasićenim mastima, šećerom i soli, kao što su kolači, keks, grickalice, gazirani napici i brza hrana poput pice i hamburgera. Ove namirnice ne sadrže vlakna i esencijalne nutrijente, te bi ih trebalo konzumirati samo povremeno i u malim količinama.

Crveno i prerađeno meso je takođe problematično

Osim brze hrane, profesor Swanton je upozorio i na čestu konzumaciju crvenog i prerađenog mesa, kao što su šunka i slanina, koje značajno povećavaju rizik od raka debelog creva. Prema studiji predstavljanoj na Nacionalnoj konferenciji za istraživanje raka 2015. godine, ljudi koji jedu crveno i prerađeno meso svaki dan imaju 40 procenata veći rizik od raka debelog creva u poređenju sa onima koji ga jedu jednom nedeljno ili ređe. Smatra se da su nitrati u mesu povezani sa oštećenjem ćelija.

Shutterstock

Izbegavajte ultraprerađenu hranu

Iako su rane pojave raka još uvek retke, procenjuje se da oko 90 procenata svih slučajeva raka pogađa osobe starije od 50 godina. Dr Nicholas DeVito sa Duke University u Severnoj Karolini ističe da većina njegovih pacijenata sada ima manje od 45 godina, što povezuje sa porastom konzumacije brze hrane. On poziva vlasti i političare da preduzmu mere kako bi zaštitili Ameriku od štetnih proizvoda, prenosi Daily Mail. 

Između 1990. i 2019. godine, slučajevi raka kod mladih globalno su porasli za 79 procenata, dok su smrti porasle za 28 procenata. Istraživanje iz 2023. godine u časopisu Clinical Nutrition pokazalo je značajnu povezanost između unosa ultra-prerađene hrane i rizika od raka, uključujući rak debelog creva, dojke i pankreasa. Dr DeVito smatra da ishrana može igrati ključnu ulogu u prevenciji raka.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)