Odrasli

SKRIVENI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA KOJI JE IMAO BRAJAN MEJ: Za mnoge od njih verovatno niste ni znali!

Jaka glavobolja i vrtoglavica su znakovi za uzbunu.

04.09.2024 17:30

SKRIVENI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA KOJI JE IMAO BRAJAN MEJ: Za mnoge od njih verovatno niste ni znali!
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Vest da je legendarni gitarista Brajan Mej imao moždani udar, obišla je svet za tren oka, a slavni muzičar kaže da je dobro i da ne može da koristi levu ruku. Međutim, lekari upozoravaju da postoji nekoliko skrivenih znakova šloga, na koje mnogi ne obraćaju pažnju.

U standardne izazivače moždanog udara spadaju visok pritisak, starenje, dijabetes, pušenje, manjak fizičke aktivnosti i gojaznost.

Međutim, što se simptoma tiče, mnogi od njih su iznenadni i često se mešaju sa drugim zdravstvenim problemima.

Gubitak vida na jednom ili na oba oka

Zamagljeni vid, ili totalni gubitak vida, spadaju u najzapostavljenije simptome, naročito kada se ima u vidu da svaki sedmi čovek koji je doživeo moždani udar nije imao nijedan od klasičnih simptoma, dok sa druge strane, 40 odsto pacijenata je reklo da su imali probleme sa vidom pre šloga.

Gubitak pamćenja

Konfuzija, nemogućnost razumevanja reči su znaci moždanog udara, a većini ljudi će oni ličiti na gubitak pamćenja. 

PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Brajan Mej

Vrtoglavica

Kada se vrtoglavica pojavi kao posledica glavobolje ili infekcija uha, ona je faktički bezopasna. Ali, kada je praćena sa zamućenim vidom, poremećenim govorom i slabošći tela, to je obično znak moždanog udara.

Jaka glavobolja

Iznenadna i veoma jaka glavobolja, iako retko, u pojedinim slučajevima može da bude uzazvana unutrašnjim kravrenjem u mozgu, i tada je znak moždanog udara.

Problemi sa gutanjem

Osećaj da ne možete da progutate tečnost ili hranu, i da se gušite, može da bude simptom šloga, ali samo u slučajevima kada je praćeno problemima sa govorom, slabošću u ekstremitetima i licu, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)