Odrasli

KADA PRIMETITE OVO NA VEŠU, PRVO JE VREME DA OSTANETE U DRUGOM STANJU: Ginekolog tvrdi da je to NEPOGREŠIV znak

Ako ste imale odnos, u materici se nalaze spermatozoidi, jajna ćelija se spušta, spaja i dolazi do začeća.

28.08.2024 15:20

KADA PRIMETITE OVO NA VEŠU, PRVO JE VREME DA OSTANETE U DRUGOM STANJU: Ginekolog tvrdi da je to NEPOGREŠIV znak
Printscreen/Youtube/PRVA, Shutterstock

Predmenstrualni sindrom ili PMS obuhvata skup simptoma zbog kojih se žena nekada oseća napetno, razdražljivo, umorno, a karakteristična je i smena istih. Specijalista ginekologije i akušersta Ivana Pekić objašnjava zašto žene imaju stalno osećaj kao da su u PMS-u.

Simptomi PMS-a se pojavljauju nakon ovulacije i pre početka menstruacije.

- Normalno je da žena dobije ciklus između devete i 18. godine. Menstrualni ciklus obuhvata period menstruacije i još dve faze, a jedan od tih je ovulacija. U nekom periodu dolazi do sazrevanja jajne ćelije, češće jedna, a nekada više, to je kada se rađa jedna ili više baba. Momenat kada se jajna ćelija oslobodi iz jajnika zove se ovulacija. Ako je došlo do intimnog odnosa, u materici se nalaze spermatozoidi, jajna ćelija se spušta, spaja sa njim i dolazi do začeća. Ovulacija ne treba da se smatra nečim lošim, ako neko kaže da je bolno, onda treba objasniti zašto - rekla je u emisiji na Prvoj TV.

Printscreen/Youtube/PRVA

Doktorka o ovulaciji i PMS-u

Objašnjava zašto se kaže plodni dani.

- Jajna ćelija ima životni rok 24 sata, a spermatozoidi su dugoročniji zato se kaže da su to plodni dani. Za vreme oslobađanja zrele jajne ćelije žena oseća obilnu, sluzavu sekreciju koja je rastegljiva, to je kada žena može da oseti da će možda moći da napravi bebu. Sluzava sekrecija omogućava sprematozoidima da bolje prolaze, to je ono što žena može da vidi. Ono što još može je oskudno krvavljenje, nadutost trbuha i bol u zavisnosti od toga u kom je jajniku došlo do oslobađnja jajne ćelije. To su četiri stvari koje žena može da oseti, ali ne bih tome davala takvu konotaciju, ovulacija boli kao mestruacija, a žena treba da bude zadovoljna kada je ima (ovulaciju) jer može da se ostvari kao mama - navela je specijalista.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)