Odrasli

JOVANA JOKSIMOVIĆ PRIZNALA OD KOJE BOLESTI BOLUJE: Sa svojim stanjem sam naučila da živim, čak sam ga i zavolela!"

"Imam ga na licu, laktu i ruci."

26.08.2024 09:30

JOVANA JOKSIMOVIĆ PRIZNALA OD KOJE BOLESTI BOLUJE: Sa svojim stanjem sam naučila da živim, čak sam ga i zavolela!"
ATA images

Voditeljka Jovana Joksimović iznenadila je gledaoce kada je otkrila zdravstveni problem sa kojim se suočava već godinama. Ona je u nedavnom izdanju emisije "Uranak1", koju vodi, ugostila dermatologa dr Jelenu Stojković Filipović, s kojom je razgovarala o kožnim oboljenjima. Jovana je u toku razgovora uživo odlučila da podeli nešto veoma lično. Naime, priznala je da boluje od vitiliga, autoimune bolesti koja uzrokuje depigmentaciju kože.

- Imam ga na licu, laktu, ruci. Smatram da je na meni potpuno neprimetan i da ga mogu uočiti samo zli i zavidni ljudi. Interesantno mi je da te fleke nisu više toliko bele, izgleda da počinju da se repigmentuju -  otkrila je Jovana, dodajući da je sa svojim stanjem naučila da živi i čak ga zavolela. 

Vitiligo je stanje koje se manifestuje u vidu belih pečata na koži, a procenjuje se da od ove bolesti pati između 0,5 do dva odsto svetske populacije. Iako nema drugih fizičkih manifestacija, vitiligo može imati značajan psihološki uticaj na obolele.

Dermatolog Stojković Filipović je objasnila kako stres može uticati na pogoršanje simptoma kod bolesti povezanih sa imunološkim sistemom, ali da je sve vrlo individualno. 

- Ako je nešto genetski predodređeno, kroz stresne događaje možeš dodatno da utičeš na manifestaciju - objasnila je doktorka.

Jovanina iskrenost i otvorenost u vezi sa svojim stanjem mnogima su poslužile kao inspiracija da sa sličnim izazovima izađu na kraj sa pozitivnim stavom.

Voditeljka se već ranije dotakla tema vezanih za zdravlje i genetiku u svojoj emisiji, kao kada je razgovarala o "genu za gojaznost" sa doktorkom Jagodom Jorgom, gde je spomenula i poznate ličnosti poput Opre Vinfri koje se suočavaju sa sličnim zdravstvenim izazovima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)