Odrasli

SIMPTOMI OPASNE BOLESTI LIČE NA MAMURLUK, STUDENTI SU NAJVIŠE NA UDARU: Ako ovo primetite, idite odmah kod lekara!

Crvenilo i osip su obično prvi znaci upozorenja.

22.08.2024 13:10

SIMPTOMI OPASNE BOLESTI LIČE NA MAMURLUK, STUDENTI SU NAJVIŠE NA UDARU: Ako ovo primetite, idite odmah kod lekara!
Shutterstock

Britanski studenti koji se uskoro vraćaju na fakultet su upozoreni na povećan rizik od meningitisa. Lekari napominju da se broj slučajeva ove bolesti koja može da bude smrtonosna, udvostručio u odnosu na prethodnu godinu.

Lekari iz Britanske zdravstvene agencije (UKHSA) kažu da su u najvećoj opasnosti studenti koji nisu vakcinisani protiv meningitisa, a to se naročito odnosi na studente prve godine, jer oni se najviše druže sa ostalim ljudima.

Da podsetimo, meningitis obično izaziva bakterijska ili virusna infekcija koja dovodi do oticanja mozga i tkiva oko kičmene moždine. Doktori napominju da studenti mogu da se ozbiljno razbole, pa čak i umru od posledica bolesti koja može da se spreči.

- Obično početkom septembra, kada počinje semestar na fakultetima, beležimo povećan broj slučajeva meningitisa. Novi i stari studenti iz zemlje i inostranstva mnogo vremena provode zajedno, što znači da se potencijalna infekcija lakše prenosi  - tvrdi doktor Šamez Ladani.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Simptomi podsećaju na mamurluk

 

Dodatni problem predstavlja činjenica da klasični simptomi meningitisa često podsećaju na znakove mamurluka i zbog toga ljudi kasne sa odlaskom kod lekara. 

Koji su simptomi meningitisa?  

  • Temperatura iznad 37,5 stepeni celzijusa
  • Glavobolja
  • Crvenilo na koži
  • Ukočenost, naročito vrata
  • Osetljivost na svetlost
  • Gubitak energije
  • Hladne ruke i noge
  • Napadi

Lekari objašnjavaju da crvenilo koje se javlja kao posledica meningitisa, na početku izgledaju kao mali ubodi iglom. Ali, ubrzo se šire organizmom i pretvaraju se u crvene ili ljubičaste mrlje, piše The Sun.

Šta je meningitis?

Meningitis predstavlja upalu mekih moždanica ili meninga, koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Upale meninga mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, toksinima i različitim fizičkim i hemijskim agensima.

Najbrojnije su virusne upale mekih moždanih ovojnica, ali su bakterijske upale najopasnije jer su praćene sa najvećom smrtnošću i mogućim trajnim posledicama oštećenja mozga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)