Raštan je jedna od namirnica koja je često potcenjena, ali je zapravo jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Iako je dostupna tokom cele godine, zimi je najslađa i tada se najviše konzumira. Ova biljka predstavlja primitivnu formu kupusa, ali za razliku od njega, raštan ne formira pupoljak u centru. Ova neobična karakteristika čini je posebnom među povrćem i daje joj jedinstven ukus i teksturu.
Malo ko zna da je raštan nekada smatran svetom biljkom prema kojoj su se stari Grci i Egipćani ophodili sa poštovanjem i nežnošću. Ova biljka ima dugu i bogatu istoriju koja je i danas prisutna u njenom značaju u ishrani. Dr Vojislav Perišić gastroentereolog je preporučuje.
- Treba da se jede tri puta nedeljno, ali mora da se pripremi tako da izvuče gorčinu lista raštana. Ova belina, odnosno stabiljka, mora da se iseče pre nego što se list pari. Ovaj zeleniš mora da se potopi, pa se isecka na rezance i bari se. Postoji razlika u hemijskom sastavu između zelja, kupusa i raštana. U raštanu ima folata. Dobro je da jedu tri puta nedeljno žene koje su gravidne. Ima vitamina C više nego kupus, kao i vitamine A i E. Ima dve hemijske supstance koje čine da bolje vidite kad jedete raštan - rekao je dr Perišić u "Jutru" na Prvoj televiziji.
Kako je gastroenterolog objasnio, raštan utiče na probavni sistem.
- Odličan je za probavni sistem. Bolji je od kupusa. Dobro skuvan raštan ne sme da gorči. Ako se dobro propari, treba manje da se kuva, a ako ne, onda je potrebno 10 do 12 sati. To je tradicionalna hrana, samo polako treba svako da se navikne. Onaj ko jede dva do tri puta nedeljno raštan, nema opstipaciju. Bolji je čak i od koprive, to je čudo Božije - rekao je dr Voja, prenosi Stil.
Vidimo po izgledu da su docina creva bas prociscena 😂