Odrasli

ŠTA DA RADITE KAD STRŠLJEN ULETI U KUĆU, JEDNA STVAR GA NAJVIŠE IRITIRA: Opasni insekti su ubili dva čoveka u Srbiji

Morate da naučite kako da se zaštitite.

20.08.2024 12:50

ŠTA DA RADITE KAD STRŠLJEN ULETI U KUĆU, JEDNA STVAR GA NAJVIŠE IRITIRA: Opasni insekti su ubili dva čoveka u Srbiji
Shutterstock, YouTube/Printscreen/Prva Tv

Nakon što su dva muškarca preminula u Zlatiborskom okrugu, u selima Ljubiš i Gostinica, od uboda stršljena, ponovo je aktuelizovano pitanje kako da se zaštitite od ovih opasnih insekata i šta da uradite kada vam uđu u kuću!

Većina ljudi smatra da je ovo lakše reći nego uraditi, ali prva i najvažnija stvar je da sačuvate prisebnost i ne paničite. Ako vam je za utehu, stručnjaci kažu da stršljen napada samo kada se oseća ugroženim.

- Pokušajte da budete mirni, ako je stršljen uleteo u prostoriju, otvorite prozor i on će izaći napolje. Vodite računa da ako počnete da mašete rukama, on će to protumačiti kao napad na njega i uzvratiće istom merom - objašnjava Kristijan Ovari, biolog iz Beogradskog zoološkog vrta u emisiji "150 minuta".

Shutterstock

Stršljen napada kada se oseti ugroženim

 

- Poznavao sam jednog od nastradalih, upalio je svetlo u sobi, i to je iziritiralo stršljena i on ga je ubo. Ukoliko vam stršljen uđe u kuću, naročito uveče, ugasite svetlo... Bilo bi dobro da imate sprej protiv insekata u kući, ako nemate, može da posluži i dezodorans. Nikako ne smete da ih terate rukama, da mašete majicama i krpama, to će ih samo dodatno naljutiti - kaže Arsenije Hadži Basur Zmaj koji se bavi uklanjanjem gnezda stršljenova.

- Ako oko kuće primetite četiri, pet stršljenova u blizini kuće, tu nema igranja. To znači da je gnezdo negde u blizini i morate ih što pre eliminisati. Za prvu pomoć stršljenove možete oterati i rastvorom piva i četiri ili pet kašika šećera, ali to je samo privremeno rešenje. Dok se skroz ne unište, nećete imati mira - navodi Zmaj u emisiji "Jutro".  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)