Odrasli

JEDNU STVAR UVEK MORATE DA NOSITE SA SOBOM, MOŽE DA VAS SPASI POSLE UBODA STRŠLJENA ILI PČELE: Provereni trik pčelara

Ključno je da posle uboda insekta budete smireni i brzo reagujete.

03.08.2024 10:12

JEDNU STVAR UVEK MORATE DA NOSITE SA SOBOM, MOŽE DA VAS SPASI POSLE UBODA STRŠLJENA ILI PČELE: Provereni trik pčelara
Shutterstock

Po velikoj vrućini, napadi osa, stršljenova ili pčela su česti, i zato je veoma važno da znate kako da reagujete posle uboda. A jedan od proverenih pčelarskih trikova je da na mesto uboda stavite tabletu aspirina ili andola.

Naravno, ako ste alergični na ubode insekata, uvek sa sobom morate da nosite antihistaminike. 

Lekari savetuju da odmah izvadite žaoku, da mesto uboda oerete vodom i sapunom, i stavite led kako biste smanjili otok.

Međutim, ako ste negde u prirodi i nemate sve ove stvari pri ruci, postoji još jedno rešenje.

Aspirin ili andol možete da usitnite, dodate trunčicu vode i ovu pastu nanesete na mesto uboda. Pre stavljanja tablete trebalo bi da izvadite žaoku. Držite tako neko vreme - intenzitet bola, otečenost i svrab trebalo bi da se smanje.

Korišćenje paste od aspirina za ubod pčela i osa preporučili su australijski lekari još 1980. godina, koji su tvrdili da pomaže u smanjivanju otoka i bola.

shutterstock.com

Budite oprezni sa ubodima insekata

 

Međutim, naučnici su kasnije odlučili da naprave mali eksperiment na tu temu. Pronašli su dobrovoljce koji su bili spremni da pretrpe bol od uboda ose i pčele.

Njih 37 je na mesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i led, a 19 njih samo kesice s ledom. Praćeno je koliko dugo će trajati otok, bol i crvenilo i ispostavilo se da je samo led mnogo bolji izbor.
Iako je aspirinska pasta kod 57 odsto ljudi smanjila otok za 12 sati, samo led se pokazao boljim jer je otok splasnuo za isto vreme kod 74 odsto dobrovoljaca. I kod trajanja bola se samo led pokazao boljim, iako je i aspirin pomagao.

Najveća razlika pokazala se kod trajanja crvenila. Prilikom upotrebe aspirinske paste crvenilo je trajalo šest sati, a nakon korišćenja leda dva sata, piše Healthline.com.

Uvek imajte u vidu da nema igranja sa ubodima insekata. Ukoliko vas stršljen ili osa ubodu u vrat, odmah se obratite lekaru. Takođe, ukoliko simptomi postaju sve izraženiji posle uboda, bez obzira da li ste alergični ili ne, potražite pomoć doktora.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)