Odrasli

DOBRO POGLEDAJTE SVOJE OČI, OVO SU ZNAKOVI OPASNIH BOLESTI: Ako ovo vidite na obrvama, odmah se javite lekaru!

Oči nisu samo ogledalo diše, već i pokazatelj našeg zdravlja.

14.08.2024 10:52

DOBRO POGLEDAJTE SVOJE OČI, OVO SU ZNAKOVI OPASNIH BOLESTI: Ako ovo vidite na obrvama, odmah se javite lekaru!
Shutterstock

Oči su jedan od najdelikatnijih organa, i svaka promena u vidu može da bude znak određenih zdravstvenih problema. Najčešće nema razloga za paniku, ali lekari upozoravaju da određene simptome nikako ne smete da ignorišete.

Međutim, nisu oči jedini pokazatelj, već se znakovi potencijalno ozbilnih zdravstvenih problema mogu videti i na obrvama.

Obrve se istanjuju 

- Ako ste imali guste obrve, koje su iznenada počele da se istanjuju, to bi mogao da bude znak hormonskog disbalansa, kao i poremećaja štitne žlezde, što često dovodi i do opadanja kose. Nedostatak vitamina i gvožđa takođe može da dovede do istanjivanja obrva. Ne treba zaboraviti i uticaj stresa - napominje oftamolog Fides Boldsberger.  

Treperenje kapaka

Iako je iritantno, ovo nije opasno i obično je rezultat umora ili prevelike količine kofeina. Međutim, ako treperenje potraje nekoliko dana, javite se oftamologu.

Shutterstock

Na koje detalje morate da obratite pažnju

Ljuspice kože oko obrva

- Ispucala, ljuspičava koža oko obrva je obično znak seboreje i dermatitisa. Najbolje rešenje je da ovu oblast redovno perete, uz izbegavanje aromatičnih sapuna i krema - objašnjava Boldsberger. 

Kapci se "lepe"

Imate utisak da su očni kapci slepljeni, i teško se otvaraju?

- Razlozi mogu da budu različiti, od suvih očiju do bakterijske infekcije. Suve oči su obično jutranja pojava, i tada osećamo neprijatnost u njima. To je najčešće pouzrokovano smanjenom produkcijom ulja u kapcima. Najčeći lek su kapi za oči. Sa druge strane, bakterijska infekcija podrazumeva crvenilo u očima,, i žućkaste tragove oko kapaka i trepavica. Najčešćo lerk su kapi sa antibiotikom - kaže optičar Zejn Natu.

shutterstock.com

U većini slučajeva nema razloga za paniku

Bele tačkice na rožnjači

- Ako primetite bele tačkice na ivicama rožnjače, to je najčešće prouzrokovano uticajem UV zračenja i uglavnom se javlja kod ljudi koji mnogo vremena provode napolju. Preporučuje se da tokom cele godine nosite naočare sa 100 odsto zaštite od UV zračenja - napominje Zejn. 

Zamagljen vid

- U većini slučajeva, koliko god to bilo neprijatno, nema razloga za paniku, i zamagljen vid je obično znak da vam je potrebna korekcija vida, odnosno naočare ili sočiva sa novom dioptrijom. Takođe, zamagljen vid može da bude izazvan kataraktom ili makularnom degeneracijom, što zahteva drugačiji tretman. Međutim, ako se promene vida dešavaju iznenada, i drastične su, odmah se javite lekaru - upozorava Zejn.

Krvave oči

Razlozi su raznovrsni od alergija do puknutih krvnih sudova. Konjuktivitis, prašina ili urasla trepavica takođe mogu da izazovu crvenilo u očima.   

- Simptomi koji su indikatori znatno ozbiljnijih stanja, i koji zahtevaju hitnu reakciju, su bol, zamućen vid i osetljivost na svetlost- zaključio je Zejn Natu, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)