Odrasli

AKO PRIMETITE OVO NA MESU, NE KUPUJTE GA! Doktor Voja otkrio koja vrsta mesa je najgora po zdravlje, to je šok za mnoge

Veoma je važno da proteini budu deo naše obavezne ishrane.

07.08.2024 15:57

AKO PRIMETITE OVO NA MESU, NE KUPUJTE GA! Doktor Voja otkrio koja vrsta mesa je najgora po zdravlje, to je šok za mnoge
Printscreen/Youtube/PRVA, Shutterstock

Gastronterolog dr Vojislav Perišić navodi da je skoro nemoguće u celosti izbaciti pesticide iz procesa prroizvodnje zbog čega je veoma važnoda li ptavilono peremo namirnice. Takođe, on objašnjava koje meso treba izbegavati po svaku cenu. 

Dr Perišić naglasio je značaj unosa proteina putem mesa ili ribe kao neophodnog dela zdrave ishrane. Čak i oni koji ne vole meso treba da ga zamene ribom kako bi telo dobilo neophodne aminokiseline.

Uloga ugljenih hidrata

Dr Perišić ističe značaj konzumiranja kvalitetnih ugljenih hidrata, pri čemu posebno naglašava mlade krompire kao idealan izbor. Pored toga, ističe važnost vitamina C za oštar i aktivan mozak.

Prisustvo pesticida na voću i povrću

Doktor naglašava da je pravilno pranje ključno za uklanjanje opasnosti prisustva pesticida na voću i povrću. Napominje da je nemoguće potpuno izbeći pesticide u procesu proizvodnje, ali da pravilno pranje može otkloniti veći deo tih hemikalija.

Shutterstock

Koje meso treba izbegavati

 

- Praktično je nemoguće ukloniti pesticide iz procesa proizvodnje, zato moramo da peremo odgovarajuće, da bismo sprali sve to. Postoje tačna pravila za pranje hemikalija, moramo čuvati naše zdravlje i jetru, jer će ih jetra preraditi i izbaciti iz organizma - objasnio je doktor.

Umerenost u konzumiranju alkohola i izbor zdravih masti

Dr Perišić naglašava važnost umerenosti u konzumiranju alkohola, preporučujući ograničen unos na dve čašice rakije ili 300 mililitara vina dnevno.

Takođe, on upozorava na štetnost belih masti, ističući ih kao loše lipide koje bi trebalo izbegavati.

- To su loši lipidi, ako vidite belu masnoću na nekom mesu, ne kupujte, to je životinja hranjena koncentratom - upozorio je doktor u emisji "Jutro" na TV Prva.

Izbor najzdravijeg mesa

Kada je reč o izboru mesa, dr Perišić naglašava da je goveđe meso najzdraviji izbor, posebno ono koje potiče od junadi koja se hrani travom. Upozorava na izbegavanje mesa sa vidljivom belom masnoćom, ističući da je teletina manje zdrava opcija u poređenju sa junetinom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)