Odrasli

SRBI IH JEDU SVAKI DAN - 7 NAMIRNICA KOJE POVEĆAVAJU RIZIK OD RAKA! Doktori upozoravaju - odmah ih BACITE iz kuće

Nekada se govorilo da zdravlje na usta ulazi, međutim, to nije uvek istina.

02.08.2024 19:05

SRBI IH JEDU SVAKI DAN - 7 NAMIRNICA KOJE POVEĆAVAJU RIZIK OD RAKA! Doktori upozoravaju - odmah ih BACITE iz kuće
Shutterstock

Nakon obimnog istraživanja, utvrđeno je da ultra prerađena hrana (UPF) predstavlja ogroman rizik za zdravlje, uključujući tu i mortalitet, rak, kao i razne psihičke i mentalne probleme. A doktor Alasder Skot je objavio listu najopasnijih namirnica koje mogu da povećaju rizik od kancera creva.

 - Podaci pokazuju da postoji veza između povećane konzumacija ultra prerađene hrane i razvoja kancera. A utvrđeno je da UPF najviše utiče na povećanje rizika od raka creva. Razlog za ovo je činjenica da ultra prerađena hrana ima mnogo manje nutrijenata od "normalne" hrane. Manje vitamina, vlakana, proteina , antioksidansa i polifenola. U skladu sa tim, kada normalnu hranu zamenimo sa UPF-om, sami sebi uskraćujemo mnogo korisnih sastojaka - objašnjava doktor i nastavlja:

Shutterstock

Sladoled je na listi rizičnih namirnica

 

-  UPF sadrži visok nivo dodatog šećera, zasićene masti i so. To dovodi do nagomilavanja masti, gojaznosti, insulinske rezistencije i upale. A svi ovi faktori, zajedno ili pojedinačno su povezani sa povećanim rizikom od raka creva i kancera dojke. Takođe, aditivi iz UPF imaju direktan negativan efekat, naročito veštački zaslađivači, emulgatori i nitrati/nitriti, koji dokazano menjaju mikrobiom iz creva, što dovodi do raka creva. Emulgatori koji se nalaze u kolačima i pecivima su naročito opasni jer najviše oštećuju creva.

 Iako Skot napominje da je teško očekivati da se ljudi preko noći odreknu ultra prerađene hrane, on apeluje da se najopasnije namirnice zamene zdravijim rešenjima, piše Express.co.uk.

A najkritičnije namirnice su:

  • gotova jela
  • čips
  • niskokvalitetne kobasice
  • suhomesnati proizvodi
  • sladoled
  • hleb
  • majonez

Doktor Skot napominje da konzumacija ovih namirnica u velikim količinama može da izaove brojne zdravstvene probleme, i da bi bilo dobro da ih što pre izbacite iz svojg jelovnika.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)