Odrasli

OVU BILJKU MNOGI IMAJU U KUĆI, A NE ZNAJU DA MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Najopasnija je po velikoj vrućini

Vodite računa šta sve koristite za dekoraciju.

29.07.2024 14:50

OVU BILJKU MNOGI IMAJU U KUĆI, A NE ZNAJU DA MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Najopasnija je po velikoj vrućini
Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina pampas trava je postala omiljeni dekorativni detalj. Možete je videti u stanovima, prodajnim salonima i na velikim žurkama. Međutim, sa njom morate da budete veoma oprezni, naročito ako je držite u kući.

Pampas trava pleni svojim izgledom, njeno "perje" ima čitav dijapazon boja, od srebrne do ružičaste. Može da poraste do visine od dva metra, pa je dobra i kao "zaklon" od komšija.

Međutim, izgled vara, a pampas trava ima čitav niz negativnih osobina - guši druge biljke, u njoj se često skupljaju razne štetočine, a najgore je što predstavlja veliki rizik od požara, naročito po vrućini.

Perje se brzo suši leti, i veoma je zapaljivo. Zbog toga nije preporučljivo da je držite blizu roštilja ili uređaja za kuvanje.

Shutterstock

Ova dekoracija predstavlja veliki rizik leti

 

Ilustracije radi, Kalifornija godišnje izdvaja 82 miliona dolara za kontrolu pampas trave.

Ova dekorativna biljka predstavlja i rizik za ljudsko zdravlje. Stabljike ispuštaju velike količine polena u vazduh kako bi podstakle oprašivanje, a taj vetrom nošen polen izaziva alergijske reakcije, kao što su napad kašlja, kijanje i curenja nosa, a može izazvati i iritaciju očiju.

Poznato je da pogoršava već postojeća zdravstvena stanja poput polenske groznice i astme, a ako se dodirne, njeno oštro lišće može da izazove povrede, upalne osipe i rane.

Zbog toga je preporuka da se držite ženske pampas trave, po mogućstvu u uzdignutim gredicama ili posudama, uz obavezno orezivanje perja pre nego što se stvore semenke, navodi Housedigest.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)