Odrasli

STRUČNJAK NAJZAD REŠIO VEČITU MISTERIJU: Verovali ili ne, trudnoća bez odnosa je moguća, u ova četiri slučaja!

Profesor objašnjava neobične okolnosti koje mogu dovesti do začeća.

27.07.2024 20:30

STRUČNJAK NAJZAD REŠIO VEČITU MISTERIJU: Verovali ili ne, trudnoća bez odnosa je moguća, u ova četiri slučaja!
Shutterstock

Trudnoća, iako najčešće rezultat tradicionalnog začeća, može nastati na izuzetno neobične načine, objašnjava profesor Adam Tejlor, direktor Centra za kliničku anatomiju na Univerzitetu Lankaster. On navodi četiri retke situacije koje mogu dovesti do trudnoće, a o tome piše i Daily Mail.

Profesor Tejlor zaključuje da, iako ove situacije izgledaju nemoguće, one su dokaz da život može nastati na najneverovatnije načine.

1. Začeće usled anomalija

Prema profesoru Tejloru, moguće je da do trudnoće dođe kao rezultat analnog se*sa kod osoba sa retkom reproduktivnom anomalijom poznatom kao kloakalna malformacija. Kloaka je „zajednička rupa” za mokrenje, defekaciju i reprodukciju. Tkivo raste nadole i deli kloaku na dva ili tri otvora, u zavisnosti od pola. Ali u retkim slučajevima, ovo tkivo ne uspeva da u potpunosti odvoji rektum od vaginalne šupljine. 

Ova anomalija, koja se javlja kod jedne na svakih 50.000 devojčica, podrazumeva da rektum i vagina nisu u potpunosti odvojeni, što omogućava spermi da dođe do jajne ćelije i oplodi je. Iako je ovo izuzetno retko, teoretski je moguće.

 

 

2. Oralni se*s i neočekivano začeće

Jedan od bizarnijih primera u medicinskoj literaturi odnosi se na devojku rođenu bez vagine, koja je ostala trudna nakon što je oplodnja nastupila u njenoj peritonealnoj šupljini. Naime, u medicinskoj literaturi navodi se da je devojka rođena bez polnog organa došla kod lekara žaleći se na povremene bolove u stomaku, koji su na mnogo načina imitirali kontrakcije. Dalja istraživanja lekara otkrila su fetus u njenoj materici. Beba je odmah rođena carskim rezom. S obzirom da je devojčica rođena bez vagine, to je isključilo polni odnos kao metod začeća. Ali tačno 278 dana ranije, devojka je primljena u bolnicu sa ubodnim ranama u stomaku. Rane su rezultat borbe nožem između nje, njenog ljubomornog bivšeg momka i njenog novog partnera.

Ispostavilo se da je neposredno pre nego što je došlo do borbe nožem, ona imala oralni se*s sa svojim novim partnerom. Dakle, kada je operacija urađena da bi se popravile njene rane na stomaku, potencijalno je isprana svaka semena tečnost koja je još uvek postojala oko njene trbušne duplje, omogućavajući im da migriraju ka jajnoj ćeliji i da oplode. Sperma u peritonealnoj šupljini (prostor između trbušnih organa i zida tela) nije nečuvena. Istraživanja su pokazala da ova tečnost takođe može da podrži opstanak sperme, omogućavajući joj da putuje kroz ovu šupljinu do jajne ćelije.

Shutterstock

Žena ne može da veruje da je trudna

3. Trudnoća bez penetracije

Profesor Tejlor ističe da je moguće zatrudneti i bez penetracije, ako semena tečnost ostane na telu. Spermatozoidi mogu naći put u vaginu i plivati prema jajnicima. Iako je ova verovatnoća veoma mala, nije potpuno isključena, jer spermatozoidi mogu preživeti do pet dana u idealnim uslovima. Od stotina miliona spermatozoida koje se ejakuliraju u vaginu tokom odnosa, gde su uslovi idealni, samo 200-300 će stići do jajne ćelije.

4. Superfetacija: Dvostruka trudnoća

Još jedna retka pojava je superfetacija, gde žena zatrudni drugi put dok je već trudna. Telo ima mehanizam koji sprečava naredne trudnoće dok je žena u drugom stanju. Ovo važi čak i za žene koje su rođene sa dve materice. Hormoni sprečavaju ovulaciju i stvaraju gust sluzni čep koji pokriva grlić materice kako bi sprečio da spermatozoidi putuju u matericu prema jajniku. Ali jedan događaj, nazvan superfetacija, ovo pravilo demantuje. Ovaj proces pokazuje da se druga trudnoća manifestuje dok prva već napreduje. Ova pojava je toliko retka da naučnici ne razumeju u potpunosti kako se dešava. Većina zabeleženih slučajeva bila je kod žena koje su bile na vantelesnoj oplodnji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)