Odrasli

"ZBOG SUVIH OČIJU GOTOVO SAM OSLEPELA": Ostalo joj je nekoliko meseci života- zastrašujuća dijagnoza sa 22 godine

Procene lekara nisu ohrabrujuće.

26.07.2024 16:50

"ZBOG SUVIH OČIJU GOTOVO SAM OSLEPELA": Ostalo joj je nekoliko meseci života- zastrašujuća dijagnoza sa 22 godine
Facebook

Rejčel Berns (22) prošle godine rodila je ćerkicu Reju. Odmah nakon porođaja primetila je da nešto nije u redu sa njenim očima i da su joj izuzetno suve. Uverena da je to normalno stanje posle porođaja nije tome pridavala previše značaja.

Kad je problem suvih očiju počeo da je nervira otišla je kod lekara koji su joj rekli da joj nije ništa.

- Poslali su me kući sa kapima za oči i naočarima. Međutim, kad god bi ih stavila vrtelo mi se u glavi - rekla je Rejčel za britanski The Sun.

Strašna dijagnoza

Vreme je prolazilo i Rejčel je primetila da se njeno stanje sa suvim očima pogoršava, ali nije htela bespotrebno da podiže paniku. Osim toga imala je previše obaveza oko svoje bebe da bi razmišljala o sebi.

- Vid mi se pogoršao, pa sam hodala ulicom gotovo slepa. Više nisam mogla sama da izvedem ćerku iz kuće, jer sam se plašila da ću je dovesti u opasnost - priznala je ona.

 

 

Uprkos pogoršanju stanja, mlada mama je oklevala da potraži pomoć. A, onda je jednog dana dobila nesnosnu migrenu, a jedno oko joj se potpuno zatvorilo. Hitno je prebačena u bolnicu gde su joj uradili detaljne analize. Poslata je na magnetnu rezonancu nakon čega joj je postavljena dijagnoza - kancerogeni tumor mozga poznat pod imenom difuzni srednji gliom (DIPG).

- Kada su mi rekli da imam tumor na mozgu ceo svet mi se raspao. Rečeno mi je da je životni vek nekoga sa mojom dijagnozom 12 meseci. Jednostavno nisam očekivao da ću dobiti tako strašne vesti. Nadala sam se da ću možda imati bar godinu ili dve uz svoje dete. Psihički sam bila potpuno slomljena - ispričala je Rejčel.

Lekari su utvrdili da joj se karcinom već proširio na kičmu i da joj je ostalo samo nekoliko meseci života. Opasan i agresivan tumor mozga joj je dijagnostikovan skoro godinu dana nakon što je primetila prve simptome. 

Operacija nije bila opcija, jer se karcinom već zahvatio kičmenu moždinu. Njena očajna i slomljena porodica pokušava da joj obezbedi eksperimentalni lek, a ona je u međuvremenu prošla 30 tretmana zračenja mozga i 28 na kičmenoj moždini.

- Ima dana kad ne mogu da ustenm iz kreveta, samo ležim i plačem satima od bolova u agoniji. Moj partner Robert je morao da preuzme brigu o našoj ćerki i zbog toga se osećam tako beskorisno, kao da mi je već oduzeto pravo da budem majka - rekla je Rejčel sa suzama u očima.

 

 

Kad joj je bolje trudi se da bude što više uz svoju devojčicu.

- Ima dana kad mogu da ustenem i hodam, da podignem ćerkicu u naručje. Sve što mi je ostalo je nada da će mi ostati što više dana sa mojom porodicom - dodala je ona s knedlom u grlu.

Kako je rekla sve više mladih poput nje boluje od ovog opakog tumora mozga, a kod većine zračenje nije delovalo, niti se tumor smanjio.

- Nisam spreman da napustim svoju porodicu i bebu. Godinu dana nije ni blizu dovoljno vremena da iskusiim čari majčinstva i da vam ga onda oduzmu. Nikada neću videti Reju ide u školu, udaje se... Samo loša sreća? Nije fer zato se molim za svaki dodatni dan snjom koji je za mene blagoslov - rekla je ona.

Teško se operiše

Prema rečima lekara tumori na mozgu su fatalniji za decu i mlađe od 40 godina od bilo kog drugog karcinoma.

 

Difuzni srednji gliomi je rak mozga 4. stepena i najčešće se javlja kod dece, ređe kod odraslih. Simptomi mogu biti različiti od glavobolja do suvih očiju kao kod Rejčel. Najčešće odlike ovog opasnog karcinoma su: 

  • brzo raste i širi se
  • teško se uklanja hirurškim putem jer nema jasno definisane granice
  • u pitanju je vrsta glioma kad tumor na mozgu raste iz glijalne ćelije
  • javlja se u područjima mozga koja se nalaze u srednjoj liniji odnosno između dve polovine mozga
  • rastu u predelu moždanog stabla, talamusa i kičmene moždine

BONUS VIDEO:

Komentari (0)