Odrasli

OPREZ PRILIKOM KUPOVINE ORAŠASTIH PLODOVA: U Velikoj Britaniji povučeni, jer je otkriveno da su OTROVNI!

Takođe vodite računa o isteku datuma namirnica.

25.07.2024 07:30

OPREZ PRILIKOM KUPOVINE ORAŠASTIH PLODOVA: U Velikoj Britaniji povučeni, jer je otkriveno da su OTROVNI!
Shutterstock

Popularni orašasti plodovi povučeni su iz prodaje u Velikoj Britaniji zbog zabrinutosti da bi mogli otpustiti cijanid kada se konzumiraju. Kompanija Leo’s Import Export & Trading Ltd povukla je svoj proizvod, Buram Nuts in Syrup, nakon što je otkriveno da sadrže koštice kajsije, koje mogu otpustiti vodonik-cijanid, čineći ih opasnim za jelo. 

Ovaj slučaj naglašava važnost pažljivog praćenja bezbednosti hrane i brze reakcije u slučaju otkrivanja potencijalnih rizika.

Povlačenje proizvoda

Povlačenje obuhvata sve serije proizvoda u pakovanju od 420g. Potrošačima se savetuje da proizvod ne konzumiraju, već da ga vrate u prodavnicu gde je kupljen za pun povraćaj novca. Agencija za standarde hrane (FSA) izdala je ažuriranje koje upozorava potrošače na opasnost.

- Ovaj proizvod može sadržati strane materije i koštice kajsije. Oslobađanje vodonik-cijanida iz koštica prilikom konzumacije čini proizvod nesigurnim za jelo - rekao je portparol FSA, a o tome piše i The Sun.

Shutterstock

Povučeni iz prodaje

Zdravstveni rizik

Cijanid je smrtonosni otrov koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Simptomi trovanja cijanidom uključuju povraćanje, bolove u stomaku, zbunjenost, pospanost i napade nesvestice. NHS savetuje da se u slučaju sumnje na trovanje odmah potraži medicinska pomoć.

Upozorenja 

FSA redovno izdaje obaveštenja o povlačenju proizvoda kako bi informisala potrošače i lokalne vlasti o pitanjima bezbednosti hrane. U određenim slučajevima, izdaje se i “Upozorenje o hrani na akciji” koje sadrži specifične instrukcije o tome kako zaštititi potrošače. 

Apeluje se na potrošaće da posebno vode računa na poroizvode koji su na akciji, iz razloga što se oni moraju upotrebiti pre isteka datuma na ambalaži. Mnogi ljudi ne gledajući datume isteka roka rizikuju trovanje hranom. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)