Lifestyle

EVO ZAŠTO NE SMETE DA UBIJATE BUBAŠVABE U KUĆI! Svima se gade, niko ih ne voli, ali razlog je veoma VAŽAN

Ne kaže se uzalud da bi jedino bubašvabe preživele eksploziju atomske bombe - jake su i otporne.

24.06.2024 13:42

EVO ZAŠTO NE SMETE DA UBIJATE BUBAŠVABE U KUĆI! Svima se gade, niko ih ne voli, ali razlog je veoma VAŽAN
Shutterstock

Bubašvabe drže neprikosnoveno prvo mesto na listi najomraženijih insekata. Ljugave su, gadne i izazivaju jezu kod većine ljudi, naročito, ako ih ima više. A kada vidite bubašvabu vaš prvi instinkt je verovatno da je zgazite i ubijete... Ali, to bi, kako navodi As.com, bila ogromna greška.

Imajte u vidu da su ovi insekti bukvalno tenkovi u malom, i istraživanja pokazuju da mogu da izdrže pritisak od čak 900 njihovih težina!

Udaranje novinama ili blago gaženje, neće vam pomoći, morate baš da se potrudite, a čak ni tada nećete biti sigurni da li ste je ubili.

Evo zašto ne treba da ubijate bubašvabe

Koliko god ovo zvučalo zastrašujuće, entomolog Rajan Smit, stručnjak za kontrolu insekata, tvrdi da postoje opravdani razlozi zašto nije dobro da ubijete bubašvabe u svojoj kući.

- One su neverovatno prilagodljivi insekti. Zahvaljujući svom jakom egzoskeletu, mogu da izdrže ogromnu silu. Takođe, veoma su fleksibilne i lako svu snagu preusmeravaju u noge i počinju da beže. Zbog ovoga ih udarac novinama neće ubiti - objašnjava Smit.    

Shutterstock

Razmislite prvo pre nego što ih udarite novinama

Takođe, bubašvabe mogu da prežive i veoma ozbiljne povrede, a u stanju su i da prežive bez hrane mesecima što ih čini veoma izdržljivim insektima. Zbog toga je najefikasniji način za njihovo uništavanje dezinsekcija.

Smit napominje i da ako ne uništite bubašvabin egzoskelet, ona će "glumiti" da je mrtva, i kasnije će pobeći sa lica mesta.

Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da nikako ne ubijate bubašvabe iz higijenskih razloga. Stručnjaci WHO podsećaju da su bubašvabe skupljači ljudskog otpada i ako ih zgnječite možete da omogućite širenje bakterija koje mogu da dovedu do astme, alrgija i bolesti. Bubašvabe mogu da prenesu i dizenteriju, koleru i tifus. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Crni

27.06.2024 12:35

Možda su bubašvabe jake i otporne ali znam pouzdano kako ih se rešiti