Odrasli

OVA HRANA PRIRODNO JAČA ORGANIZAM: Nutricionistkinja otkriva koje namirnice obavezno moramo jesti

Zdravo i korisno.

25.05.2024 09:40

OVA HRANA PRIRODNO JAČA ORGANIZAM: Nutricionistkinja otkriva koje namirnice obavezno moramo jesti
shutterstock.com

Letnja sezona putovanja može biti izazovna za održavanje zdravlja, ali postoje određena hrana i prakse u načinu života koje mogu biti ključne za očuvanje dobrog zdravlja. Prema rečima registrovanog nutricioniste i saradnika Today.com-a Natali Rizo, ishrana bogata svežim voćem i povrćem, a siromašna minimalno prerađenom hranom, može pomoći u održavanju otpornosti na prehlade tokom cele godine. Takođe, izbegavanje visoko prerađene hrane, alkohola i dodatih šećera, koji mogu narušiti imuni sistem,  je dobra ideja, ističe Rizo.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje : Osnovna namirnica mediteranske dijete ima dugu listu stvari koje može učiniti za vaše zdravlje, uključujući sprečavanje demencije i jačanje vašeg imuniteta. Maslinovo ulje je bogato polinezasićenim masnim kiselinama, kaže Rizo, što ga takođe čini dobrom opcijom za one koji paze na holesterol ili žele da jedu ishranu zdravu za srce. 

Hleb od celog zrna : Cela zrna sadrže antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći da vaša creva budu zdrava. 

shutterstock.com

namirnice za jačanje organizma

Voće i povrće za jačanje imuniteta

Rizo preporučuje ishranu koja se sastoji od 75 odsto voća i povrća, jer ove namirnice sadrže esencijalne sastojke poput vitamina C, beta karotena, B vitamina (kao što je folat) i polifenola, koji su moćni antioksidansi. Sve ove komponente mogu pomoći u jačanju prirodnog imuniteta

Napici za održavanje snage organizma

Pored navedene hrane, Rizo je istakla nekoliko napitaka koji takođe mogu pomoći u održavanju snage organizma.

Zeleni čaj i čaj od đumbira - sve zbog svojih antiinflamatornih svojstava vode , jer gotovo nikada ne možete imati previše — posebno kada se borite protiv prehlade čaj od ginsenga, za koji se u nekim studijama pokazalo da pomaže u borbi protiv infekcija gornjih disajnih puteva.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)