Odrasli

PLANIRATE PUTOVANJE OVOG LETA? Evo kako da izbegnete da se razbolite na odmoru, a bez ovoga ne smete da krenete na put

Na spisku su nephodni lekovi, komplet za prvu pomoć, ali i drugi preparati.

24.05.2024 18:04

PLANIRATE PUTOVANJE OVOG LETA? Evo kako da izbegnete da se razbolite na odmoru, a bez ovoga ne smete da krenete na put
Shutterstock

Leto je sve bliže, pa mnogi planiraju letnji odmor. Dok birate destinaciju gde ćete se odmarati ovog leta ne treba zaboraviti i šta treba obavezno da ponesete kako biste izbegli da odmor provedete bolesni u hotelskoj sobi ili da se vratite bolesni sa odmora.

Bez obzira da li putujete sami, sa prijateljima, patrnerom ili porodicom gde god da odete nećete moći da izbegnete bakterije. Stručnjaci su podelili nekoliko korisnih saveta kako da izbegnete da se razbolite tokom odmora već da uživate u svakom danu, piše Yahoo life.

Lekovi na recept

Punjač za telefon ili kupaći kostim je vrlo nezgodno ako zaboravite, ali to možete da kupite. Ono bez čega ne smete da putujete su lekovi na recept posebno ukoliko patite od neke hronične bolesti. Prema rečima dr Vesli Long pre samog putovanja istražite lokalne zakone kako ne biste ostali bez neophodnih lekova na carini.

- Tablete držite u originalnim bočicima sa jasno čitljivim etiketama i instrukcijama - rekao je Long

Uzimanje lekova na recept može zahtevati dodatno planiranje, ali ne krećite na putovanje bez potrebnih zaliha kako ne biste ostali bez lekova usred putovanja

Shutterstock

Ne krećite na put bez lekova posebno ako ste hronični bolesnik

Ako putujete u region gde postoji opasnost od malarije vaš lekar može da vam prepiše tablete protiv malarije, koje ćete u većini slučajeva morati da počnete da uzimate nedeljama pre putovanja.

Medikamenti bez recepta

Gde god da putujete, verovatno ćete u nekom trenutku morati da uzmete lekove protiv glavobolje.

Obavezno spakujte i lek za snižavanje temperature, tablete protiv alergije, lekove protiv dijareje. Porazgovarajte sa vašim lekarom da vam prepiše i neki antibiotik za svaki slučaj.

Putni komplet za prvu pomoć

Nesreće se dešavaju čak i na odmoru, pa je najbolje da u kofer spakujete  putni komplet prve pomoći koji uključuje sledeće: zavoje, antibiotsku mast, gazu, pincetu, sredstvo za dezinfekciju...

Sprej protiv insekata

Bez obzira gde putujete obavezno ponestite sprej protiv insekata. Pomoći će vam u borbi protiv komaraca, ali i krplja i ujeda drugih buba koje mogu da vam pokvare odmor. 

pexels.com

Kvalitetana krema za sunčanje je neophodna kako biste se zaštitili od sunca

Krema za sunčanje

Ovi preparati su postali obavezni ne samo na plaži već i ukoliko putujete po gradovima ili na planinu tokom leta. Opekotine od sunca u vrlo bolne i predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje posebno ako ćete provoditi mnogo vremena na otvorenom.

Izaberite visokokvalitetnu kremu za sunčanje sa visokim SPF (30 ili više) i nanosite je na sve otvorene delove tela otprilike svaka dva sata, ili češće ako ste bili u vodi ili se mnogo znojite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)