Leto kuca na vrata, a svako od nas želi da uživa u svom bikini izdanju bez bojazni od viška kilograma koji mogu kvariti uživanje na plaži. Nezadovoljstvo odrazom u ogledalu veoma može uticati na samopouzdanje i generalno raspoloženje, te je sada pravo vreme da se rešimo svih viškova koji su se nakupili tokom zime.
Ukoliko ste gurman, ne brinite i za vas postoji jednostavno rešenje. Unesite ove začine u pripremu obroka i ubrzajte metabolizam.
Đumbir
Đumbir sadrži bioaktivne jedinjenja poput gingerola, koji imaju snažna antiinflamatorna svojstva. Smanjenjem upale u crevima, đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma probavnih smetnji i nadutosti, doprinoseći ravnijem stomaku. Njegova prirodna svojstva mogu pomoći u opuštanju mišića u digestivnom traktu i smanjenju nadutosti izazvane mišićnim kontrakcijama.
Kurkuma
Kurkuma poseduje antimikrobna svojstva koja pomažu održavanju zdravog balansa crevne flore. Balansirana crevna mikrobiota je ključna za celokupno zdravlje varenja i može sprečiti probleme poput gasova i nadutosti. Osim toga, kurkuma može poboljšati funkciju crevne barijere, povećavajući apsorpciju hranljivih materija. Dodatno, kurkumin, jedinjenje u kurkumi, može poboljšati metaboličke procese, pomažući organizmu da efikasnije sagoreva kalorije, te time podržavajući mršavljenje putem poboljšanja sagorevanja masti.
Cimet
Cimet pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi poboljšavajući osetljivost na insulin. Stabilni nivoi šećera u krvi mogu smanjiti žudnju za hranom i sprečiti prejedanje, podržavajući kontrolu telesne težine i održavanje ravnijeg stomaka. Cimet nije samo ukusan začin, već takođe deluje kao antiinflamatorni agens.Takođe, stimulisanjem želudačnih sokova, pomaže varenje hrane i razgradnju, smanjujući probavne probleme i unapređujući zdravlje creva.
Beli luk
Antiinflamatorna svojstva belog luka mogu pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu, ublažavajući probavne smetnje i doprinoseći zdravijem okruženju creva. Pokazalo se da povećava metabolizam, što može pomoći u kontroli telesne težine. Beli luk sadrži sumporna jedinjenja poput alicina, koji su snažni antiinflamatorni i antimikrobni agensi. Ova jedinjenja smanjuju upalu creva, bore se protiv štetnih bakterija i promovišu zdravu crevnu floru. Zbog pozitivnih efekata na varenje i apsorpciju hranljivih materija, beli luk može posredno olakšati upravljanje telesnom težinom i doprineti ravnijem stomaku promovišući optimalno zdravlje creva.
Komentari (0)