Tetka Saveta

EVO KAKO DA PRETVORITE SVOJ VRT U CVETNU OAZU: Saznajte šta da sadite u maju!

Savršenstvo boja.

19.05.2024 16:25

EVO KAKO DA PRETVORITE SVOJ VRT U CVETNU OAZU: Saznajte šta da sadite u maju!
shutterstock.com

Kada je proleće u punom jeku, vreme je da se posvetimo svojim baštama i balkonima kako bismo uživali u prelepom cveću tokom leta. Maj je savršeno vreme da se zasade voće i povrće poput paradajza, krastavca i tikvica, s obzirom da je tlo dostiglo optimalnu temperaturu, a vreme se postepeno zagreva. Stručnjaci sa portala Gardeners' World ističu da je maj idealan za direktno setvu u zemlju, a ako se odlučite za saksije, možete ih ostaviti napolju preko noći bez brige da će hladnoća uticati na biljke.

Voće i povrće

Maj je idealan mesec za setvu voća i povrća. Paradajz, krastavac i tikvice posebno dobro uspevaju ako se zasade u ovom periodu. Tlo je dovoljno zagrejano, a vreme postepeno postaje toplije, što pogoduje njihovom rastu. Sada je vreme da se konačno presadite svoje biljke napolje i uživate u plodovima svog rada.

Shutterstock

Maj je idealan mesec za sadnju voća i povrća

Cveće koje privlači insekte

Dok se prolećno vreme zagreva, proširuje se i spektar cveća koje možete zasaditi. Društvo Gardeners' World ističe nekoliko biljaka koje su posebno privlačne za divlje životinje. Na primer, đumbir je poznat po svojoj upotrebi u kulinarstvu, ali takođe daje i delikatne grozdove malih žutih cvetova kada dobro izraste. Ova biljka je takođe "briljantna" za privlačenje leptira i drugih insekata.

Suncokreti i plavičasto cveće

Sada je pravo vreme da posadite suncokrete direktno u zemlju ili u saksije. Oni su tipično jednostavni za uzgoj i obično cvetaju od leta do jeseni, u zavisnosti od vrste. Plavičasto cveće, poput plavog i ljubičastog plavca, takođe je odličan izbor za privlačenje leptira u vaš prostor na otvorenom.




Dakle, ako planirate da uživate u prelepom cveću tokom leta, maj je pravo vreme da zasukate rukave i počnete sa sadnjom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)