Odrasli

AKO PERETE ZUBE TIK PRED SPAVANJE - PRAVITE VELIKU GREŠKU: Ova navika može imati neprijatne posledice

Evo o čemu se radi.

24.05.2024 14:55

AKO PERETE ZUBE TIK PRED SPAVANJE - PRAVITE VELIKU GREŠKU: Ova navika može imati neprijatne posledice
Shutterstock

Ako želite dobar san, stvaranje opuštajuće noćne rutine je odlično mesto za početak. Ipak, iako su neke stvari stvar navike (a i higijene) možda nisu najbolje za nas. Kada je reč o stvarima koje ne bi trebalo da radite neposredno pre spavanja, dakle bar sat vremena pred odlaska u krevet, bilo bi dobro da ne perete zube tik pred odlaska u krevet.

Džejms Vilson, stručnjak za spavanje za MattressOnline, i urednik Tom's Guide's Sleep i sertifikovani trener za nauku o spavanju Claire Davies, otkrio je da primarna higijenska navika, na koju su nas roditelji od malena usmeravali, može da utiče na kvalitet našeg sna.

Kad treba da peremo zube uveče

Ovo je nešto što većina nas radi kao deo naše noćne rutine. Međutim, dok je pranje zuba – zajedno sa pranjem lica i presvlačenjem u pidžamu – nešto što bi svi trebalo da radimo uveče, najbolje je to uraditi ranije, a ne direktno pre nego što poželite da legnete u krevet i zaspite.

Shutterstock, Instagram-erikalustfilms

Evo kada treba prati zube

Preporuka stručnjaka za spavanje Džejmsa Vilsona je da noćne rutine treba da budu opuštajuće i da podstiču i prizivaju san. Pranje zuba i pranje lica neposredno pre nego što legnete u krevet – posebno ako upalite svetlo u kupatilu – zapravo će vas probuditi, tako da će vam trebati više vremena da zaspite kada ste u krevetu.

Pre nego što počnete da se opuštate za spavanje, uverite se da ste uradili sve što obično radite pre spavanja, na primer da obučete pidžamu i operete zube. Na taj način možete da skočite pravo u krevet kada vam se spava, nego da radite bilo šta što bi vas moglo probuditi, objašnjava Vilson.

Evo brže noćne rutine za bolji san:

1. Zamenite vreme ispred ekrana čitanjem neke knjige.

2. Napravite umirujuće okruženje u spavaćoj sobi.

3. Slušajte vođenu meditaciju za spavanje.

4. Isprobajte vežbe disanja kao što je metoda 4-7-8.

5. Opustite se jogom pre spavanja ili toplom kupkom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)