Odrasli

ČIR NA ŽELUCU NE JAVLJA SE ZBOG HRANE, VEĆ INFEKCIJE: Ovo su simptomi bolnog stanja, evo kako da ih ublažite

u Srbiji godišnje oboli oko 10.000 ljudi

13.04.2024 15:40

ČIR NA ŽELUCU NE JAVLJA SE ZBOG HRANE, VEĆ INFEKCIJE: Ovo su simptomi bolnog stanja, evo kako da ih ublažite
shutterstock.com

Čir na želucu, poznat i kao ulcus gaster, predstavlja ozbiljno oštećenje sluzokože želuca, slično ranama na koži. Nastaje usled istanjenja sluzokože ovog organa, koji obavlja važnu funkciju lučenja kiseline i enzima za varenje hrane. Kada dođe do istanjenja sluzokože, agresivna želudačna kiselina može slobodno da deluje na ostale slojeve želudačnog zida. Danas se smatra da je čir na želucu oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primenom nesteroidnih protivupalnih lekova.

Prevencija i lečenje čira na želucu

Ranije smatran ozbiljnom bolešću koja je mogla da dovede do smrti, čir na želucu danas je podložan dijagnostici i terapiji koja je značajno smanjila stopu smrtnosti i komplikacija. Ipak, ne treba olako shvatiti ovu bolest, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da oko 10 odsto svetskog stanovništva pati od nje, a u Srbiji godišnje oboli oko 10.000 ljudi. Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori prenosi, što otežava prevenciju oboljenja. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije. Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova treba uzimati lekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savetovati s lekarom za adekvatnu zamenu.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi čira na želucu mogu varirati, ali uključuju bol u gornjem delu stomaka, mučninu, povraćanje, gubitak težine i nedostatak apetita. Dijagnoza se obično postavlja endoskopijom, koja omogućava lekarima da direktno pregledaju unutrašnjost želuca i identifikuju oštećenja.


Iako je nekada smatrano da stres i ishrana bogata začinjenom hranom mogu izazvati čir na želucu, danas se zna da je glavni uzrok bakterija Helicobacter pylori. Ova bakterija može da ošteti sluzokožu želuca i dovede do stvaranja čira.

Lečenje čira na želucu

Lečenje čira na želucu obično uključuje upotrebu antibiotika za eliminaciju bakterije Helicobacter pylori, kao i lekove koji smanjuju lučenje želudačne kiseline. U težim slučajevima može biti potrebna i hirurška intervencija.


Čir na želucu je ozbiljno stanje koje zahteva pažnju i lečenje, ali sa pravilnom terapijom i promenom životnih navika, većina ljudi uspeva da se oporavi i vodi normalan život.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)