Odrasli

DA LI PATITE OD "GLADI ZA VAZDUHOM": Otkrijte uzroke i simptome ovog ozbiljnog stanja!

Ukoliko se bol pojača, odmah posetite lekara.

08.03.2024 09:32

DA LI PATITE OD "GLADI ZA VAZDUHOM":  Otkrijte uzroke i simptome ovog ozbiljnog stanja!
Shutterstock

"Air hunger", "glad za vazduhom" ili dispneja je stanje koje ostavlja osećaj kao da ne možete da udahnete punim plućima. Jedna od deset osoba će iskusiti dispneju u nekom trenutku života. Ovo stanje se javlja kada mozak detektuje niske nivoe kiseonika, a može biti uzrokovano različitim zdravstvenim problemima, poput oboljenja pluća, srca, anksioznosti, ali i drugim uslovima koji utiču na disanje.

shutterstock.com

Ne ignorišite ukoliko osetite "glad za vazduhom"

Koji su uzroci "gladi za vazduhom"

Dr Sara Džarvis objašnjava da "glad za vazduhom" može biti posledica problema sa plućima kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), jer u tim slučajevima ne dolazi do dovoljnog unosa vazduha u pluća. Takođe, srčani problemi poput angine, srčanog udara, srčane insuficijencije i nekih nepravilnih srčanih ritmova poput atrijalne fibrilacije takođe mogu izazvati osećaj nedostatka vazduha.


Psiholog dr Kiren Šnek objašnjava da anksioznost može biti još jedan uzrok "gladi za vazduhom". Fizičke promene koje anksioznost izaziva u organizmu uključuju preusmeravanje kiseonika ka velikim mišićnim grupama, što povećava potrebu za kiseonikom i dovodi do osećaja nedostatka vazduha.

Kako se može rešiti "glad za vazduhom"

Dr Kiren je demonstrirala vežbu koja može da bude od pomoći u stabilizaciji disanja. Umesto kratkih, plitkih udisaja iz grudi, preporučuje se "disanje iz stomaka". Takođe, naglašava da je važno osloboditi se svakog poslednjeg traga vazduha tokom izdisaja, kako bi se postigla normalna ravnoteža gasova u mozgu i krvi.

Shutterstock

Ne časite ni časa ako se bolovi nastave

Kada se obratiti lekaru

Iako nedostatak vazduha može biti uzrokovan različitim faktorima, u nekim slučajevima može biti ozbiljan i zahtevati medicinsku pomoć. Preporučuje se poseta lekaru ukoliko se nedostatak vazduha pogorša prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti ili tokom ležanja. Ukoliko se jave ozbiljni problemi sa disanjem i nemogućnost izgovaranja reči, trebalo bi pozvati hitnu pomoć.

Koji zdravstveni problemi mogu uzrokovati "glad za vazduhom"

Postoji niz zdravstvenih stanja koja mogu da dovedu do osećaja "gladi za vazduhom", uključujući bolesti srca, pluća, anksioznost, ali i druge bolesti i stanja koja utiču na disanje. Među njima su astma, alergije, HOBP, respiratorne bolesti poput bronhitisa, kovid-19, grip, pneumonija, kao i mnogi drugi zdravstveni problemi. Uzroci "gladi za vazduhom" mogu biti različiti, ali je važno prepoznati simptome i potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć kako bi ovo stanje bilo uspešno rešeno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)