Odrasli

OVO JE 10 NAJČEŠĆIH VRSTA GLAVOBOLJA: Evo kako da se rešite svake od njih! (FOTO)

Uzrok može biti ozbiljniji nego što mislite.

10.03.2024 09:40

OVO JE 10 NAJČEŠĆIH VRSTA GLAVOBOLJA: Evo kako da se rešite svake od njih! (FOTO)
shutterstock.com

Glavobolja je svima poznata pojava, ali da li ste se ikada zapitali kakav tip glavobolje zapravo imate? Postoji više od 150 različitih vrsta glavobolja i svaka zahteva drugačiji tretman, a ovih 10 tipova glavobolje su najčešći.

Ukoliko patite od glavobolje, nemojte pokušavati da je lečite "na svoju ruku". Najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji će utvrditi koji tip glavobolje imate kako bi ustanovio najefikasniji način lečenja, a o tome piše i San.

shutterstock.com

Razlozi glavobolje mogu biti razni

1. Glavobolja od napetosti

Ovo je najčešći tip glavobolje, koja pogađa čak 75 odsto odraslih. Najčešći okidači za ovu vrstu glavobolje su stres, problemi sa spavanjem, kofein, umor i napetost mišića. Tretman uključuje odmor, relaksaciju i lekove protiv bolova.

2. Glavobolja izazvana vidom

Ova vrsta glavobolje je česta kada oči "rade prekovremeno", kao što je slučaj sa dugotrajnim gledanjem u ekran ili nošenjem naočara sa pogrešnom dioptrijom. Tretman uključuje oftalmološki pregled i smanjenje vremena provedenog gledajući u ekran.

3. Migrena

Migrene mogu da budu izuzetno bolne, a često su praćene vizuelnim ili drugim smetnjama. Tretman uključuje upotrebu lekova i smanjenje unosa kofeina.

4. Klaster glavobolja 

Ove glavobolje su izuzetno jake, često se javljaju noću i mogu da budu praćene crvenim i suznim okom, oticanjem kapka i curenjem nosa. Tretman zahteva specijalistički pristup neurologa i uključuje kiseonik, određene lekove i promene u načinu života.

5. Glavobolja uzrokovana upotrebom lekova

Ova vrsta glavobolje može biti posledica preteranog korišćenja lekova za glavobolju. Osobe koje često koriste lekove protiv bolova mogu se suočiti sa ovim problemom, a tretman uključuje upotrebu alternativnih analgetika i postepeno smanjenje upotrebe problematičnih lekova.

shutterstock.com

Neke glavobolje mogu biti naročito bolne

6. Glavobolja uzrokovana nervnim bolom

Ova vrsta glavobolje može biti uzrokovana pritiskom arterije, govorom, osmehom, žvakanjem, pokretima glave, multiplom sklerozom ili herpes zoster virusom. Tretman uključuje propisane lekove koji smanjuju prenos signala bola.

7. Munjevita glavobolja

Ove glavobolje se javljaju iznenada i mogu biti znak ozbiljnog neurološkog stanja poput krvarenja u mozgu, krvnog ugruška, moždanog udara, meningitisa ili encefalitisa. Tretman zahteva hitnu medicinsku pomoć u bolnici.

8. Glavobolja uzrokovana pritiskom

Ova vrsta glavobolje može se javiti usled kašljanja, vežbanja, se*sualnog odnosa, hipertenzije ili prisustva tumorskih masa u mozgu. Važno je posetiti lekara kako bi bila isključena ozbiljna patologija.

9. Glavobolja uzrokovana infekcijom

Infekcije poput gripa ili sinusitisa mogu izazvati glavobolju zbog povišene temperature. Ukoliko se javi ozbiljna infekcija poput meningitisa, neophodno je potražiti hitnu medicinsku pomoć.

10. Glavobolja uzrokovana traumom

Nakon povrede glave, normalno je očekivati glavobolju. Međutim, ukoliko se javi pogoršanje simptoma uprkos korišćenju lekova protiv bolova, potrebno je zatražiti medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)