Odrasli

DA LI IMATE JAKE BOLOVE TOKOM MENSTRUACIJE? Doktori ih upoređuju sa ovim stanjem!

Jedan anesteziolog je na TikToku otkrio kako i dalje ne veruje da se menstrualni bolovi kod žena ne uzimaju za ozbiljno.

21.11.2023 17:00

DA LI IMATE JAKE BOLOVE TOKOM MENSTRUACIJE? Doktori ih upoređuju sa ovim stanjem!
Printscreen/TikTok/doctorsood

PMS je jedan od za mnoge žene najgorih perioda, jer znaju da sa njim ide neraspoloženje, bezvoljnost i u čestim slučajevima nesnosni bolovi. Iako će mnoge žene reći kako se ne suočavaju sa jakim bolovima tokom mesečnog ciklusa, činjenica je da većina iskusi izuzetno jak bol u predelu abdomena. 

Stručnjaci su više puta upozoravali da bi te bolove trebalo shvatiti ozbiljno jer su slični bolovima kod srčanog napada međutim, to niko nije shvatio ozbiljno. Nedavno se na TikTok mreži pojavio snimak u kom se jedan anesteziolog nadovezao na istu tvrdnju jedne devojke, potvrdivši da je ta teza istinita i da su grčevi koje žene proživljavaju tokom PMS-a vrlo slični onim kod srčanog udara.

shutterstock.com

Žene se zbog menstruacije suočavaju sa velikim bolovima, zbog čega često leže u krevetu

 

- Ovo je tačno, jer je jedan profesor sa londonskog univerziteta istraživao i dokazao da su grčevi, odnosno abdominalni bolovi koje žene imaju tokom mesečnog ciklusa slični bolovima tokom srčanog udara. Menstrualni bol je izazvan jakim kontrakcijama materice. Ovaj bol se deli na primarnu i sekundarnu dismenoreju. Prvi ne mora imati uzrok, a drugi može biti endometrioza - napominje anesteziolog u klipu.

Prema istraživanjima, jedna od četiri žene oseti nesnosan bol koji zahteva uzimanje lekova. Anesteziolog u snimku napominje kako je menstrualna bol ozbiljna stvar i da je javnost ne shvata tako, te da žene ne nailaze na razumevanje.

 

@doctorsood As an Anesthesiologist and Pain Medicine Doctor its hard to believe Womens pain is still not taken seriously 🫡 #womenspain #womenshealth ♬ original sound - DoctorSood, M.D.

 

- Imaš anksioznost. To je u tvojoj glavi. To ne može biti toliko bolno. Kasnije dijagnoze pokažu endometriozu.

- U jednom trenutku moji grčevi su toliko jaki da me bukvalno bacaju u krevet.

- Imam endometriozu i pusti me da ti objasnim. To boli više nego bilo šta što sam iskusila u životu. Ne mogu da se krećem i plačem sve vreme.

- Znači kažete da jednom mesečno imam srčani udar i da i dalje moram na posao?!

- Da! I obično radimo i pored toga, jer se to očekuje od nas - bili su neki od komentara.

Mnoge žene su se u komentarima složile sa ovim doktorom, a neke su i podelile svoja iskustva, rekavši da ukoliko neko nema takve bolove, ne treba da opovrgava činjenicu da se žene sa tim suočavaju i da je to izuzetno bolno skoro čak i kao srčani udar.

Jedna korisnica je otkrila kako je sumnjala zbog dugogodišnjih bolova na endometrioz, što joj je i doktor rekao, da bi se kasnije ispostavilo da su u pitanju fibroidi i da to mora hirurški da reši.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)