Odrasli

DA LI STE ČULI ZA AJURVEDU? Ova indijska nauka o životu osvojila je svet, a evo zbog čega je stekla toliku popularnost (FOTO)

Reč je o najstarijem, sveobuhvatnom sistemu zaštite zdravlja koji se i danas koristi širom sveta.

09.08.2023 12:00

DA LI STE ČULI ZA AJURVEDU? Ova indijska nauka o životu osvojila je svet, a evo zbog čega je stekla toliku popularnost (FOTO)
shutterstock.com

Ginekološki problemi su, prema statistici, prisutni kod većine žena i prema istraživanju oko 90 odsto ženske populacije pati od jednog ili više poremećaja ove vrste. Najsigurniji način da se izađe na kraj sa takvim problemima je javljanje lekaru kako bi na bezbedan i efiksan način održale svoje zdravlje tokom svake faze svog života. 

Ajurveda je indijska nauka o životu koja se izučava na tamošnjim univerzitetima i koja ima holistički pristup životu, podrazumevajući da čovek mora da napravi ravnotežu na svim poljima poput ishrane, fizičke aktivnosti, duhovnog razvoja, karijere i porodice, kako bi bio potpuno zdrav.

shutterstock.com

Ravnoteža na svim poljima života kod žene važno je da ona bude zdrava prema indijskoj filozofiji

Njeni zagovornici su posvetili nekoliko poglavlja koja se odnose isključivo na zdravlje žena i po njima održvanje dobrog zdravlja u ranoj životnoj dobi je od izuzetnog značaja. Prema indijskom tumačenju postoje tri osnovne telesne konstitucije ili doše koje su prisutne kod svakog od nas: vata, pita i kapa. One su podložnije neravnoteži zbog složene fiziologije uključene u menstrualni ciklus. Ukoliko su ovi tipovi u neravnoteži to može da utiče ne samo na zdravlje žene, već i njenog potomstva.

Ova nauka preporučuje povećan unos hrane koja je kisela, slana, začine poput susamovog ulja, semenki susama, prenosi Gulfnjuz.

Prema Ajuverdi, menstrualni ciklus je prirodan proces čišćenja koji se javlja kod žena svakog meseca. Ako je on redovan, on sam leči neuravnoteženost i pročišćava tkiva. Održavanje i ispravljanje poremećenog menstrualnog ciklusa je od najveće važnosti prema ovoj indijskoj nauci. 

Ova nauka savetuje da treba izbegavati pogrešne navike koje to mogu da prouzrokuju, poput opterećenja i dugotrajnih vežbi. U to se ubraja vežbanje noću, budnost tokom noći, redovna duga putovanja ali i preskakanje obroka, brze dijete, unos suve hrane i potiskivanje gladi, žeđi ili mokrenja. Osim ovih postoje i one navike koje se odnose na psihu žene, odnosno brige i preteranog razmišljanja koje mogu negativno uticati na žensko zdravlje. 

shutterstock.com

Neredovan mesečni ciklus vezuje se za neravnotežu u došama koje je uzrokovano lošim navikama

Iako će mnogima ovo zvučati neverovatno, hladna hrana i generalno hladnoća mogu uticati na ginekološke probleme kod žena. Prekomeran unos namirnica poput rafinisane hrane, nekuvanog mleka, urmi, banana, šećera i mlečnih proizvoda može imati nepovoljan uticaj na menstruaciju. Konačno, dnevno spavanje, prekomerno jedenje i sedeći način života mogu dovesti do insulinske rezistencije , fibroida materice, oskudnu ili odloženu menstruaciju.

Ne postoje jedinstveni lekovi ili recepti za zdrav menstrualni ciklus. Treba pratiti dnevno noćne rutine, koje su zasnovane na Ajurvedi i koje se zasnivaju na biološkom ritmu za redovne menstruacije. Svetska zdravstvena organizacija je na svom kongresu u Alma Ati 1977. zvanično priznala Ajurvedu i preporučila njenu primenu i popularizaciju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)