Odrasli

VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE TURISTE: Ova opasnost vreba u hotelskim sobama, obratite pažnju na simptome koji mogu ukazati na ozbiljne infekcije! (FOTO)

Uređaj koji svi imamo kod kuće može vam i u hotelskoj sobi doneti više štete nego koristi, poručuju stručnjaci.

30.06.2023 10:01

VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE TURISTE: Ova opasnost vreba u hotelskim sobama, obratite pažnju na simptome koji mogu ukazati na ozbiljne infekcije! (FOTO)
Foto: Shutterstok

Tokom vrelih letnjih dana svi mi tražimo načine da se rashladimo. U većini slučajeva su to ventilatori i klima uređaji, a mnogi od nas se mnogo ne osvrću na to što će na kraju meseca da budu šokirani računima za struju, jer više od toga im je važno da prebrode vrućine. Hladni talasi mogu uticati sjajno nakon vrućina, međutim, stručnjaci upozoravaju da klima uređaji mogu stvoriti prilično ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako niste verovali, kašalj zbog klima uređaja je stvaran. Nirah Salem klinički farmaceut je za Metro rekao da je situacija drugačija sa klima uređajem koji se održava. Uređaj koji se ne održava adekvatno a u njemu se sakuplja voda, može potencijalno povećati rizik od infekcija ako sakuplja viruse i bakterije, naročito ako tu rastu buđ i mikrobi. Simptomi koje možete zbog toga osetiti su bol u grlu, suva usta, poteškoće sa disanjem, glavobolja, umor, kijanje ili čak iritirana koža, prenosi britanski San.

U težim slučajevima može doći do udisanja vazduha ispunjenog klicama koje izaziva infekciju pluća, što je u zapravo teška vrsta upale pluća. Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, infekcija se može dobiti udisanjem sitnih kapljica vode koje sadrže bakterije koje mogu izavati infekciju. 

Foto: Shutterstok

Klima uređaj koji se ne servisira dugo može biti štetan po zdravlje

One se obično "hvataju" na mestima poput hotela, bolnice ili kancelarije gde su bakterije dospele u klima uređaje, ovlaživače i hidromasažne kade kao i baze

Zbog komplikacija i respiratornih infekcija u 10 slučajeva jedan je sa smrtnim ishodom, prema rezultatima britanskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ljudi koji su prijavljivali probleme imali su simptome poput kašlja, otežanog disanja, bola u grudima i onih sličnih gripu. Neki od pacijenata sa ovom bolešću zahtevaju bolničko zbrinjavanje, uključujući intravenske antibiotike, kiseonik i aparat za disanje. 

Najbolji način da se ne razbolite je da servisirate sisteme klima uređaja najmanje jednom godišnje. Za one koje su na odmoru ovo može biti otežavajuća okolnost pa je važno da probaju antihistaminike bez recepta, koji mogu smanjiti simptome. 

Takođe, uvek treba dati prioritet proverenim odmaralištima i mestima koj se visoko rangiraju po čistoći ali i tražiti zamenu vazdušnog filtera. Ben Metju Sanders poznati TikToker koji živi na španskom ostrvu Majorka podelio je sa svojih 630.000 pratilaca da se u tom odmaralištu, hotelski klima uređaji retko čiste.

On je napomenuo da se u tom slučaju buđ izduvava dok ležite osam sati otvorenih usta, što može narušiti vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)