Odrasli

EVO KOLIKO VODE ZAPRAVO TREBA PITI DNEVNO: Nutricionisti upozoravaju na grešku koju svi pravimo i zbog čega ugrožavamo svoje zdravlje (FOTO)

Nedostatak hidratacije može izazavti netoleranciju na toplotu , vrtoglavicu i umor.

16.06.2023 10:01

EVO KOLIKO VODE ZAPRAVO TREBA PITI DNEVNO: Nutricionisti upozoravaju na grešku koju svi pravimo i zbog čega ugrožavamo svoje zdravlje (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ako se često osećte umornim uprkos tome što se krećete i imate fizičku aktivnost ali i redovno spavate, možda je problem u tome što niste pravilno hidrirani. Voda čini više od polovine naše telesne mase ona održava našu temperaturu, podmazuje zglobove i uklanja toksine iz tela.

Ukoliko ne unosimo dovoljno tečnosti u organizam može doći do mnogih komplikacija poput umora i vrtoglavica. Iako važi mišljenje da je neophodno uneti 8 čaša dnevno to nije nužno pravilo navode nutricionisti i ističu da je dovoljno 13 šoljica tečnosti dnevno a da to varira kod svakog pojedinca u zavisnosti od starosti, pola i načina života.

Shutterstock

Hidriranje je važno da bi organizam funkcionisao

Onima koji žive u toplim područjima i često vežbaju biće im potrebno više tečnosti. Doktor Hauard Levin internista za cnbc.cm kaže da unos veće količine vode zahtevaju i određena zdravstvena stanja poput problema sa radom štitne žlezde ili bubrega. 

Takođe, neka istraživanja sugerišu da pojedini nesteroidni antiimflamatorni lekovi i antidepresivi čine da se voda zadržava u organizmu. Međutim, stručnjaci napominju da voda nije jedini način da se hidriramo i da postoji hrana koja itekako pomaže u tome. Nutricionistkinja Lauren Armstrong izdvaja najbolje načine da osvežite organizam ako ne pijete vodu.

Čorbe i supe sa niskim sadržajem natrijuma

Malo natrijuma je poželjno jer pomaže u hidrataciji tako što balansira tečnosti u našim ćelijama ali previše može pogoršati status hidratacije. Supe od povrća, sočiva i pilećih rezanaca sa malo natrijuma su odličan izbor za osveženje organizma. Prepune su proteina koji vas drže sitima.

pexels.com

Supa može biti odličan izvor hidratacije

Voće bogato vodom

Za lubenicu će vam svako potvrditi da je jedno od voća koje u sebi ima čak 92 odsto vode. Međutim, pored nje tu su i dinje, jagode, pomorandže, jabuke, ananas i grožđe. Samo treba odabrati ono što najviše preferirate. 

Hidratantno povrće

Povrće poput kupusa, krastavaca, celera, šargarepe i brokolija sadrži u sebi čak 80 do 99 odsto vode. Ukoliko se odlučite da hrskavi čips zamenite sa nekim ovim povrćem dobićete zdravo grickanje sa manje kalorija i mnogo više hranljivih materija. 

Foto: Shuttestock

Lubenica sadrži čak 92 odsto vode u sebi

Voćni deserti

Smrznuti dezerti vas mogu osvežiti tokom toplih dana, a oni koji obezbeđuju hidrataciju sa manje kalorija su snežni korneti, italijanski led i slično. Oni mogu biti bogati šećerom zbog čega osećate i veću žeđ, a mogu povećati potencijlno i nivo šećera u krvi pa treba biti oprezan sa porcijama.

Kafa ili čaj

Kafa i čaj su takođe dobar izvor hidratacije jer se prave sa vodom, međutim, u zavisnosti od mešavine koju odaberete može da sadrži veliku količinu kofeina. On se smatra diuretikom koji može da izazove dehidraciju. Uprava za hranu i lekove preporučuje da unos kofeina bude na dnevnom nivou oko četiri do pet šoljice kafe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)