Odrasli

6 SIMPTOMA OPAKOG TUMORA KOJI SE POGORŠAVAJU TOKOM NOĆI: Nekada mogu trajati i po nekoliko nedelja pre otkrivanja dijagnoze (FOTO)

Ukoliko se bol pojačava tokom noći, budi vas iz sna i traje duže od tri nedelje obavezno potražite savet lekara kako bi se utvrdilo šta izaziva bol.

13.06.2023 12:49

6 SIMPTOMA OPAKOG TUMORA KOJI SE POGORŠAVAJU TOKOM NOĆI: Nekada mogu trajati i po nekoliko nedelja pre otkrivanja dijagnoze (FOTO)
Shutterstock

Nesanica je vrlo neprijatno stanje koje utiče na kompletan organizam ukoliko potraje duže vreme. Kako upozoravaju britanski lekari, ukoliko imete problem sa spavanjem ili vas iz sna budi bol nepoznatog porekla to može da ukazuje na neke vrlo opasne bolesti uključujući i tumor, piše San.

Foto: E-Stock

Bol u bilo kom delu tela koja se pojačava tokom noći može biti znak opasne bolesti

Bol jača tokom noći

Prema rečima dr Debore Li bol koji se pojavljuje ili pojačava tokom noći ne mora uvek da ukazuje na karcinom, ali je neophodno uraditi analize i utvrditi o čemu se radi. Kako je ona naglasila, rana dijagnostika opakih tumora je ključna za uspešno lečenje.

- Jedan od znakova da bol može biti posledica raka je onaj koji se pojačava noću jer tada tumor raste brže. Dok ležite težina tumora može da pritiska okolna tkiva i pojačava bol zato je veoma važno utvrditi poreklo ove vrste simptoma - naglasila je ona.

Prema rečima dr Li treba obratiti pažnju na sledeće simptome koji bi mogli da ukazuju na karcinom:

Dr Li je naglasila da svi oni koji imaju neobjašnjivi bol bilo gde u telu duže od tri nedelje treba odmah da se obrate svom izabranom lekaru koji će ih uputiti na dalje analize.

- Dijagnostika je ključna za svaku bolest, a rano otkrivanje tumora je ključno za lečenje pacijenta - istakla je ona.

shutterstock.com

Postoje različite vrste i stepeni bola u zavisnosti od faze bolesti

Različite vrste bola

Kako objašnjavaju stručnjaci, bolovi od karcinoma najčešće nastaju kada rak pritiska kosti, nerve i druge organe u telu. Nekada bol može biti i posledica lečenja tumora. Određeni lekovi i hemoterapija mogu izazvati peckanje i utrnulost u rukama i stopalima ili na mestu ubrizgavanja leka.

Stepen bola koji osećate ukoliko imate tumor zavisi od vrste karcinoma, u kojoj je fazi bolest i da li lečenje oštetilo neki od nerava.

- Postoje različite vrste i stepeni bola koji utiču na nerve, meka tkiva ili kosti i svaki je drugačiji. Važno je da znate da ne mora uvek da boli samo deo tela u kome se nalazi karcinom, već on može izazvati i refleksnu bol. Recimo, otečena jetra može izazvati bol u desnom ramenu jer jetra napadnuta tumorom pritiska nerve koji se završvaju u ramenu - upozorili su britanski strulnjaci.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)