Odrasli

2 RECEPTA ZA SVAKODNEVNU DETOKSIKACIJU USTA: Potrebni su vam samo soda bikarbona, maslinovo ulje ili jagode, a evo kako se TELO ČISTI GLINOM!

Nutricionista Milka Raičevići naglasila je da potrebno povremeno očistiti organizam, a posebno nakon praznika tokom kojih se konzumirala veća količina mesa i alkohola.

03.05.2023 10:30

2 RECEPTA ZA SVAKODNEVNU DETOKSIKACIJU USTA: Potrebni su vam samo soda bikarbona, maslinovo ulje ili jagode, a evo kako se TELO ČISTI GLINOM!
shutterstock.com

Prvomajski praznici bili su nova prilika da se okupimo sa prijateljima i porodicom, a gde je slavlje tu je i bogata trpeza. Poslednjih godina i kod nas je postala tradicija da se za prvomajske praznike roštilja, ali i piju pivo i vino uz velike količine mesa

Kako je za Srećnu republiku objasnila nutricionista Milka Raičević, nakon opuštanja za praznike potrebno je sprovesti detoksikaciju organizma kako bi se brže i lakše vratili u normalu i umerenijoj ishrani.

printscreen

Nutricionista Milka Raičević iz organizacije @svi_na_vagu

Detoksikacija usta

Prema njenim rečima, ukoliko ste preterali sa mesom najbolje je da da sutradan konzumirate laganiju hranu, dosta supe od povrća, čaja i eventualno neku salatu.

- Potrebno je organizam i probavni sistem odmoriti od hrane i omogućiti mu da sve što smo pojeli on neometano preradi. Tečni obroci kao što su supe od povrća, potaži, dosta čaja i neka lagana salata su sasvim dovoljni ukoliko ste preterali sa hranom - rekla je ona.

Posebno treba obratiti pažnju na čišćenje usne duplje jer na taj način čuvamo naše zdravlje. 

- Ono što bi trebalo svakodnevno da se radi, bez obzira na količinu hrane koju smo jeli, jeste detoksikacija usne duplje. Najpre se čisti jezik, i to sodom bikarbonom, dok malte ne ne postane beo. Na taj način se uklanjaju bakterije koje su se nakupile u ustima tokom spavanja. Dobro isperete vodom, a potom uzmete jednu kašiku maslinovog ulja i njega mućkate u ustima. Veoma je važno naglasiti da ta smesa ne sme da se proguta već je obavezno ispljunite - naglasila je Raičevićeva. 

Prema njenim rečima, na taj način se najbolje čisti, ne samo usna duplja, već i sinusne šupljine. 

- Ulje se veže za pljuvačku i na taj način prikuplja toksine iz naših usta kojih često nismo ni svesni. Čišćenja sa uljem je najbolje sprovoditi ujutru kako bi se uz sodu bikarbonu dodatno očistila usta od nakupljenih bakterija i toksina tokom noći. Ulje se mućka dok ne postane belo od pljuvačke, a potom se ispljune i usta se dobro isperu vodom - istakla je ona.  

Tek nakon toga se peru zubi, a za čišćenje mogu da nam posluže i jagode, ali one domaće koje su zdravije.

- Rapava strana jagode, odnosno kora, stavi se na četkicu za zube i tako se peru zubi. Celuloza iz jagoda će skinuti sve naslage, a meso jagode će nahraniti desni. To je važno da primenjuju bake i deke koji imaju problema sa protezima. Osim toga, jagode su bogate C vitaminom kojim se "hrani" usna duplja - posavetovala je Milka Raičević.

Detoksikacija glinom

Glina je izuzetno zdrava i, prema rečima naše sagovornice, savršena je za detoksikaciju organizma. Ta vrsta čišćenja sprovodi se četiri puta godišnje.

- Prilikom čišćenja organizma glinom treba uzeti u obzir da je organizmu potrebno vreme da se navikne na glinu. Počinje se sa malom kašičicom gline u prahu koja se sipa u šolju vode i ostavlja u toku noći da se isfiltrira. Na dnu ostaje talog, a pije se samo tečnost do taloga. Kad se organizam navikne na miris i ukus gline onda se može promešati i konzumirati zajedno sa talogom - rekla je ona. 

Za detoksikaciju se koristi glina za unutrašnju upotrebu. Sama glina zahvaljujući velikoj energetskoj snazi i visokom procentu minerala i oligoelemenata, poboljšava imunitet organizma, a konzumira se ujutru na prazan stomak.  

- Prvih sedam dana se organizam navikava, a potom se sedam dana čisti. Pije se dok ne osetite poboljšanje. U principu dve do tri nedelje je dovoljno, a tretman ponavljajte četiri puta godišnje - dodala je naša sagovornica. 

Prema njenim rečima, ukoliko nekome ne prija ukus gline, detoksikaciju može sprovesti sa medicinskim ugljem i kesicom C vitamina koji se razmuti u vodi i popije. Takođe, nije loše povremeno uraditi hidrokolon terapiju (ispiranje debelog creva) čime se organizam čisti iznutra, a nakon tretmana se gubi i tri do četiri kilograma. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)