Odrasli

KADA NIZAK KRVNI PRITISAK TREBA DA BRINE? Ako primetite ovih 9 simptoma odmah se javite lekaru, a evo šta je prva stvar koju treba uraditi!

Većina ljudi pati od niskog krvnog pritiska koji može biti uzrok i drugih zdravstvenih problema, zato je veoma važno primetiti ga na vreme.

29.03.2023 11:01

KADA NIZAK KRVNI PRITISAK TREBA DA BRINE? Ako primetite ovih 9 simptoma odmah se javite lekaru, a evo šta je prva stvar koju treba uraditi!
Shutterstock

Veliki deo populacije pati od visokog krvnog pritiska, a nasuprot tome dosta njih se suočava i sa zdravstevnim problemom koji prati nizak krvni pritisak.  Ako ste primetili da ste u poslednje vreme prilično pospani ili imate mučninu, to može biti očigledan znak da je vaš pritisak u padu.

Iako mnogi vezuju nizak pritisak u krvi sa anemijom i drugim stanjima, činjenica je da on otežava normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Jednostavno osećate kao da nemate energiju i da vam je teško okrenuti se.

Shutterstock

Zujanje u ušima je jedan od pokazatelj da imate niži krvni pritisak

Jedan od najočiglednijih pokazatelja da bi trebalo da se obratite lekaru, kako napominje jedan stručnjak na TikTok mreži, jeste promena boje kože, koja je vidljiva na rukama. Ukoliko su vam šake tamnije nego inače to može ukazivati da imate trenutno nizak krvni pritisak.

Tokom dana, inače, šake mogu menjati boje i biti potpuno svetle, na šta posebno treba obratititi pažnju. Osim toga, mogu se javiti stomačne tegobe koje su praćene vrtoglavicom ili glavoboljom, a nije isključeno da može biti prisutan i zamagljen vid. Stručnjak je u TikTok snimku pored tih simptoma navela da su najočigledniji i bol ili zujanje u ušima, kao i česta pospanost i osećaj umora.

- Nizak krvni pritisak imam čitavog života, rečeno mi je da je genetski -

- Imam sve ovo - 

- Normalno za mene zbog anemije - komentarisali su korisnici TikTok mreže.

@dr.mehss Low blood pressure can be caused by bleeding or excessive fluid loss, nerve problems, drug overdose, or severe infection. Get it checked today! 🤍 #bloodpresure #bp #lowbloodpressure #hypotension #skincaretips #skintok #skincare #fyp #fy #foryou #foryourpage ♬ Going Bad (feat. Drake) - Meek Mill

Neki korisnici su napomenuli kako su im lekari sugerisali češće konzumiranje vode, opreznost prilikom stajanja, kao i nošenje kompresijskih čarapa. Drugi su naglasili da im se to dešava ukoliko ne jedu redovno ili izađu iz kuće bez doručka. 

Treba, međutim, imati u vidu da se nizak krvni pritisak definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivanog za pojedine osobe u određenim uslovima i relativan je pojam, navodi stetoskop.com. Vrednosti krvnog pritiska variraju od osobe do osobe u odnosu na godine, aktivnosti i zdravstveno stanje pacijenta, tako da je teško odrediti koja se najniža vrednost smatra dugotrajnim stanjem niskog krvnog pritiska ili hronične hipotenzije.

Neki od vidova lečenja podrazumevju promenu ishrane i unos više soli. Povećana telesna aktivnost takođe se ubraja u mere lečenja tog stanja kao i postupno ustajanje iz kreveta. Unos kofeina tokom dana pozitivno utiče na poboljšanje stanja. Ipak, ako preporučene mere ne daju rezultate terapija mora da uključi lekove

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)