Odrasli

IMATE UBRZAN PULS? Dve namirnice ga obaraju kao od šale, ali četiri navike znatno pogoršavaju, ovoga se morate pridržavati da srce ne bi preskakalo!

Ako vam je puls stalno povišen to može ukazati na zdravstvene probleme, zato je veoma važno voditi računa o ishrani koja i te kako utiče na rad srca.

bySrećna republika

19.03.2023 15:30

IMATE UBRZAN PULS? Dve namirnice ga obaraju kao od šale, ali četiri navike znatno pogoršavaju, ovoga se morate pridržavati da srce ne bi preskakalo!
shutterstock.com

Normalni otkucaji srca su od 60 do 100 u minuti. Međutim, da li ste znali da konzumiranje određene hrane i pića može povećati otkucaje srca na više od 100 stvarajući osećaj treperanja, ubrzavanja i preskakanja? Važno je napomenuti da ukoliko se to povremeno događa, nije strašno, ali ako ste u prošlosti imali nekih problema sa srcem, trebalo bi to shvatiti ozbiljno. Kada srce nepravilno kuca to može dovesti do stvaranja krvnog ugruška ili moždanog udara.

Aritmija označava nepravilan rad srca, a znate li šta pogoršava aritmiju? Prema klinici Majo, to mogu biti 4 faktora.

Foto: Shutterstock

Ne treba preterivati s kafom 

1. Previše kofeina

Jedna ili dve šoljice kafe ili nekog drugog pića bogatog kofeinom su u redu jer određene studije pokazuju da tolika količina ima čak i zdravstvenih prednosti. Međutim, ne smete da preterujete! Previše kofeina povećava krvni pritisak i ubrzava otkucaje srca.

2. Alkohol

Često konzumiranje alkohola može oštetiti srčane ćelije i uzrokovati ubrzan rad srca. Dobra vest je da se srce može vratiti u normalu ako budete pili manje ili umereno.

3. Biljni dodaci ishrani

Korišćenje različitih biljnih dodataka ishrani u vidu suplemenata pojedini lekari ne smatraju dobrim jer oni mogu da ograniče rad ostalih supstanci u telu koje imaju važan uticaj na funkcionisanje srca. 

shutterstock.com

Pokušajte da jedete češće i u manjim porcijama

4. Velike porcije hrane

Ako konzumirate velike porcije hrane to može dovesti do gorušice, što dalje ima za posledicu fibrilaciju arterija. Uopšteno, mnogo je bolje da jedete manje, a češće, umesto tri velika obroka tokom dana.

Ishrana koja je zdrava za srce može sprečiti visok krvni pritisak, holesterol pa čak i dijabetes prenose strani mediji. Ipak, moramo da se zapitamo koja je to hrana onda dobra za snižavanje i normalne otkucaje srca. Evo o čemu je reč. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima mnoge zdravstvene prednosti, a jedna od njih je poboljšanje krvnog pritiska i smanjenje drugih rizika od srčanih bolesti. Jagode, maline, kupine i borovnice, imaju mnogo polifenola koji su izvrsni za srce. Osim toga, u pitanju je voće koje je preukusno. Ako ne volite da ih jedete ubacite ih u smuti ili neku ovsenu kašu kako bi im “zamaskirali ukus“.

Pixabay.com

Banane su savršeno voće za usporavanje pulsa 

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma zbog čega su izvrstan način za smirivanje ubrzanog lupanja srca. Takođe, jedna od preporuka, ako umate ubrzan rad srca, smanjite hranu koja ima natrijum. Banana je upravo namirnica sa malom količinom natrijuma i odlična je za one koji ga moraju izbegavati.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)