Odrasli

OVA HRANA SPREČAVA DEMENCIJU: Novi rezultati stručnjaka pokazuju kako da ishranom spasimo zdravlje (FOTO)

Istraživači su došli do revolucionarnih podataka o usporavanju Achajmerove bolesti.

28.01.2023 14:03

OVA HRANA SPREČAVA DEMENCIJU: Novi rezultati stručnjaka pokazuju kako da ishranom spasimo zdravlje (FOTO)
shutterstock.com

Alchajmerova bolest je primarno degenerativno oboljenje mozga, nepoznatog uzroka, sa karakterističnim promenama u mozgu. Simptomi kod Alchajmerove demencije su različiti kod svakog bolesnika u svom toku, ispoljavanju i redosledu javljanja. Ipak postoje neka tipična obeležja koja rano mogu da ukažu na Alchajmerovu demenciju i koja pogađaju pre svega pamćenje, ali i druga područja: zaboravljanje neposredno proteklih događaja, poteškoće u izvođenju svakodnevnih radnji, probleme u snalaženju u nepoznatom okruženju, neobjašnjive promene raspoloženja, gubitak inicijative, depresija..

FOTO: shutterstock.com

Novi podaci koji pomažu u prevenciji kod Alchajmerove bolesti

Uprkos brojnim istraživanjima još uvek nije u potpunosti poznato šta prouzrokuje Alchajmerovu bolest. Međutim, istraživači su došli do novih podataka koji bi mogli da pomognu u sprečavanju njene pojave.

Istraživači su pratili životni stil 29.000 odraslih osoba i to u periodu od deset godina i proveravali da li ima APOE gena povezan sa Alchajmerovom bolešću. Najjače dejstvo na usporavanje bolesti imalo je voće, povrće, riba, meso, mlečni proizvodi, so, ulje, jaja, žitarice, orasi i čaj. Usledilo je pisanje, čitanje, igranje igrica i fizičko vežbanje.Igranje kartaških igara i sastajanje sa prijateljima ili porodicom dva puta nedeljno takođe pomaže.

Pixabay.com

Istraživači došli do podataka koja hrana pomaže u prevenciji

Ljudi sa APOE genom koji su imali zdrav život doživeli su sporiju stopu gubitka pamćenja. Đinping Đia sa kineskog glavnog Medicinskog univerziteta u Pekingu, rekla je:

- Ovi rezultati mogu ponuditi važne informacije za inicijative za zaštitu starijih osoba od demencije - objasnila je podatke do kojih su došli tokom istraživanja, piše San.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)