Odrasli

AKO VAŠE TELO RADI OVIH 7 "GROZNIH" STVARI, ZNAČI DA STE ZDRAVI! Jedna je potpuno iznenađujuća!

Možda ste mislili da postojanje sluzi u intimnim delovima i voska u ušima nije najzdravije stanje, međutim, upravo je suprotno.

bySrećna republika

05.01.2023 20:01

AKO VAŠE TELO RADI OVIH 7 "GROZNIH" STVARI, ZNAČI DA STE ZDRAVI! Jedna je potpuno iznenađujuća!
shutterstock.com

Da li ste se ikada zapitali zašto imate cerumen u ušima i zbog čega ste naduti i telo vam ispušta gasove? Iako te telesne funkcije mogu da se učine groznim, lekari tvrde da su one zapravo korisne za održavanje celokupnog zdravlja, piše Hafington post.  

Odlazak u toalet nekoliko puta dnevno

Ako obavljate veliku nuždu više od jednom dnevno možda mislite da je to problem, međutim, to i te kako može biti znak dobrog zdravlja. Većinu ljudi, naime, čudi činjenica da bi svi trebalo da idemo u toalet dva do tri puta dnevno ili svaki put nakon obroka, ali to je zapravo najprirodnije. Treba, naravno, razumeti da nije stvar u tome da bi ono što jedete odmah trebalo da izađe na drugu stranu, ali probavni sistem stvarno efektivno radi onda kada se iz njega izbaci ono što smo otprilike jeli 12 sati ranije. Što efikasnije naše telo izbacuje otpad, to će biti zdravije.

Proizvodnja cerumena u ušima

Ako ste ikad išli da čistite uši i pitali se odakle vam sav taj "vosak" u njima, znajte da niste sami. Svi ga imamo u ušima i to je dobra stvar. On dolazi od specijalnih žlezda i proizvodi se za podmazivanje i zaštitu unutrašnjeg kanala uha. Osim što stvara efikasnu branu od stranih čestica, vosak, koji se naziva cerumen, takođe ima protivupalna svojstva kako bi se infekcije zadržale pod kontrolom. Većina nas misli da je vosak u ušima odvratan i mnogi pokušavaju da ga uklone štapićima, ali sigurnije je, verovali ili ne, jednostavno ga pustiti da stoji u uvetu, naravno, sve dok ne izgleda negihijenski i dok se ne pojavi u spolja vidljivom delu ušne školjke.

pexels.com

Tokom čišćenja ušiju može se utvrditi prisustvo velike količine cerumena

Izlučivanje vaginalne sluzi

Iako se čini iznenađujućim da naše telo izlučuje vaginalnu sluz tokom celog dana, ona je zapravo znak zdravlja. To, naime, može biti praktično na različite načine, pogotovo ako pokušavate da zatrudnite ili ste seksualno aktivni. Cervikalna tečnost je tehnički termin za vlažne tačkice koje vidite na donjem vešu. Razlikuje se u boji i teksturi, ali idealna je providljivako beličasta tečnost, "jasna", blago želatinasta i vodnjikava. Ako pokušavate da zatrudnite, ta tečnost će pomoći spermi da dođe gde treba, a deluje i kao prirodni podmazivač da bi seks postao prijatniji.

Ispuštanje gasova

Iako se ispuštanje gasova smatra neugodnim, to je savršeno normalan i zdrav proces važan za zdravlje creva. Kada jedete proizvode s dosta probiotskih vlakana, njih crevne bakterije koriste kao hranu za izgradnju više sopstvene "vrste". Tokom tog procesa dolazi do formiranja gasova u srevima. Oni mogu biti znak problema kada su praćeni drugim zdravstvenim simptomima, poput sindroma iritabilnog creva ili netolerancije na hranu. Osim toga, ako vas stomak boli, imate proliv ili vam se čini da ispuštate više gasova nego inače, obavestite svog lekara.

shutterstock.com

Skidanje mrtvih ćelija kože potpuno je prirodan i zdrav proces 

Perutanje kože

Moglo bi da bude neobično gledati kako se vaša koža peruta, ali u pitanju je još jedan normalan telesni proces. Sapuni i sunđeri za tuširanje mogu ukloniti dosta mrtvih ćelija kože i da ne primetimo, ali ako postoje područja gde ne radite piling, nije ništa iznenađujuće ako se koža na tim mestima više peruta.

Podrigivanje

To je način na koji telo izbacuje višak gasova iz želuca, a iako se čini gadnom, to je normalna telesna funkcija. Kada progutamo hranu ili piće ona prolazi kroz jednjak i ulazi u želudac u kom želudačna kiselina i probavni enzimi rade na njihovoj razgradnji. Tada dolazi do stvaranja gasova. Ako uvek zadržavate podrigivanje jer vam je neprijatno ili jednostavno nisu nešto što volite da radite, tada biste mogli da osetite nadutost i preterano nadimanje stomaka, što može da izazove ozbiljnu neprijatnost. 

shutterstock.com

Tokom kijavice najviše se primećuje koliko naše ćelije disajnih puteva mogu da stvaraju sluzi

Lučenje sluzi

Nakon što izduvate nos, najverovatnije ćete videti sluz u maramici. Sluz prirodno proizvode ćelije u ustima, grlu, nosu i sinusima. Ona ima važnu ulogu u podmazivanju i zaštiti gornjih i donjih disajnih puteva. Sadrži posebna antitela i proteine ​​koji pomažu u borbi protiv štetnih klica koje bi mogle da uđu u disajni trakt.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)