Odrasli

OVA BOLEST USPORAVA RAD SRCA I MOZGA, A SVE VIŠE POGAĐA ŽENE : Evo koju hranu NIKAKO ne smete jesti ukoliko imate hipotireozu!

Pacijenti sa ovom bolesti trebalo bi da jedu hranu bogatu jodom, cinkom, selenom kao što su riba, ćureće meso, voće i povrće a da izbegavaju žitarice i kupusnjače.

11.12.2022 17:02

OVA BOLEST USPORAVA RAD SRCA I MOZGA, A SVE VIŠE POGAĐA ŽENE : Evo koju hranu NIKAKO ne smete jesti ukoliko imate hipotireozu!
Shutterstock

Štitna žlezda se nalazi u donjem prednjem delu vrata odakle luči hormone koji dospevaju u cirkulaciju i imaju uticaj na funkciju mnogih organa: srca, mozga, mišića i kože.

Usporeni rad ili oslabljena funkcija ove žlezde dovodi do hipotireoze koja češće pogađa žene. Zato je preporuka redovna kontrola kod lekara posebno ukoliko postoje genetske predispozicije za ovu bolest.

Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack naturopata i predsednik Udruženja „Žuto uže“ na ovu bolest u mnogome utiče način ishrane žena.

Printscreen Youtube Srećna republika

Mag. Jelena Pack naturopata i predsednik Udruženja "Žuto uže"

Uticaj ishrane

Mnoga istraživanja su pokazale da promene u ishrani mogu koristiti pacijentima obolelim od ove bolesti kako bi se poboljšalo funkcionisanje štitne žlezde i smanjenje simptoma hipotireoze.

- Dijeta bez glutena, dijeta za eliminaciju autoimune bolesti i antiinflamatorna dijeta su neki od obrazaca ishrane koje mogu da koriste oboleli. Konkretno dijeta bez glutena može pomoći u poboljšanju funkcije štitne žlezde dok konzumiranje visokog sadržaja povrća i voća u obrocima mogu zaštititi od oštećenja ćelija i promovisati zdravo održavanje telesne težine koje je važno za sve, a posebno za obolele– rekla je Jelena Pack.

Pojedina istraživanja sugerišu da eliminacione dijete, poput modifikovane paleo dijete koja isključuje hranu poput žitarica i mlečnih proizvoda, mogu pomoći u smanjenju simptoma poput umora i poboljšanju kvaliteta života kod pacijenta sa ovom bolešću.

Nedostaci hranljivih materija kao što su vitamin D, cink, tiamin, B6, jod, magnezijum i selen mogu da pogoršaju simptome hipotiroidne žlezde kao što su umor, anksioznost, loše raspoloženje…

Zato je, prema rečima našeg naturopate, od suštinske važnosti da ishrana bude dobro zaokružena uz optimalnu količinu makronutrijenata i mikronutrijenata.

Pixabay.com

Tikvvice su u vrhu liste poželjnih namirnica za obolele od hipotireoze

Šta treba jesti?

Kako je objasnila Jelena Pack pacijenti sa ovom bolešću treba da jedu namirnice koje su bogate sledećim mineralima i vitaminima:

- Jod je esencijalni mineral koji je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde ali ne biste trebali da uzimate suplement joda osim ako vam lekar to ne preporuči

- Selen koji je ne samo potreban za pravilan rad već i čuva ovu žlezdu. Ipak, treba voditi računa da se ne pretera jer previsok nivo selena može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

- Cink je takođe veoma važan i prema studijama, suplementi cinka mogu biti od pomoći pacijentima sa hipotireozom, bilo da se koriste sami ili u kombinaciji sa selenom i vitaminom A.

- Hrana bogata vitaminima D, B12 i gvožđem

- Kada su u pitanju konkretne namirnice to su: artičoke, tikvice, špargle, šargarepa, paprika, spanać, pečurke, jabuke, breskve, kruške, grožđe, skrobno povrće kao što je slatki krompir, krompir, grašak, riba, jaja, meso pre svega ćuretina i piletina, zdrave masti kao što je maslinovo ulje, avokado, žitarice bez glutena (smeđi pirinač, valjani zob, kinoa, testenina od smeđeg pirinča) orašasti plodovi (bademi, indijski orasi, semenke bundeve) pasulj, sočivo…

Pixabay.com

Izbegavati hleb i proizvode od pšeničnog brašna zbog glutena

Šta ne treba jesti?

- Izbegavati proizvode od pšenice i ječma kao i sve namirnice sa visokim nivom glutena

- Šećer i prženu hranu koja može doprineti oksidativnom stresu i upali

- Goitrogen odnosno kupusnjače i proizvode od soje

- Brokoli i kelj u ograničenim količinama zato što imaju malo goitrogena

Foto: Shutterstock

Jedan od simptoma mogu biti bledo narandžasti dlanovi i tabane

Simptomi bolesti

Faktori rizika za pojavu ove bolesti su genetska predispozicija, stres, dijabetes, pušenje, nedovoljno selena u zemljištu što je slučaj sa Srbijom ili povreda same žlezde.

Simptomi koji mogu kazivati na ovu bolest su sledeći:

- Gojenje

- Pospanost, usporenost, depresivno raspoloženje, zaboravnost

- Zatvor

- Umor

- Glavobolja

- Usporen rad srca

- Nizak pritisak

- Bol u mišićima 

- Otečeni kapci i lice 

- Zimogrožljivost i smanjeno znojenje

- Pad libida

- Opadanje kose i suva koža

-  Bledonarandžasti dlanovi i tabani 

- Promuklost   

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)