Odrasli

STIŽE KONTRACEPCIJA ZA MUŠKARCE: Postupak je jednostavan a efekat traje dve godine!

Revolucionarni metod bi u naredne dve godine mogao da uđe u stalnu upotrebu.

29.11.2022 20:01

STIŽE KONTRACEPCIJA ZA MUŠKARCE: Postupak je jednostavan a efekat traje dve godine!
Foto: Shutterstock

Posle višegodišnjih naučnih ispitivanja konačno stiže efiksana kontraceptivna metoda za muškarce. U pitanju je gel koji se ubrizgava u semene kanale i sprečava prolazak spermatozoida. Postupak je efikasan 99 odsto, traje dve godine a sama procedura je vrlo jednostavna.

Trenutno je u toku kliničko ispitivanje koje se sprovodi u Australiji i ukoliko sve bude u redu, ova metoda mogla bi da se nađe u široj upotrebi za dve do tri godine.

shutterstock.com

Za efikasnom a neškodljivom muškom kontracepcijom traga se još od 1950.

Kontraceptivni gel 

Kompanija pod imenom Adam sa sedištem u Virdžiniji razvila je prvi na svetu muški kontraceptivni gel. Kako su objasnili naučnici on funcioniše kao spirala kod žena.

Kroz mali rez na stomaku specijalnim pištoljem gel se ubrizgava u semene kanale i sprečava prolazak spermatozoida iz mošnica. Gel se rastvara posle otprilike dve godine i muškarac, ukoliko želi, može da ponovi proceduru.

Prema rečima profesora NejtanaLavrentečuka urologa i glavnog istraživača, ovo otkriće bi moglo zauvek da promeni kontracepctivne metode. 

- Trogodišnja studija koju smo sproveli pokazala je da je hidrogel veoma uspešan kao neutralna dugotrajna muška kontracepcija. Trenutno se vrše klinička ispitivanja i proveravaju moguće nus pojave, a ukoliko se pokaže kao uspešan to će obezbediti da parovi imaju zajedničku odgovornost za kontracepciju - naglasio je on.

Procedura ubrizgavanja gela je vrlo jednostavna i slična vazektomiji ali nije trajna kao ova vrsta intervencije.

Nakon procedure neophodno je da se muškarac odmara 24 sata i da narednih 7 danna izbegava seks, sport i podizanje teškog tereta jer bi u tom slučaju moglo da dođe do krvarenja u stomaku. Nakon što prođe dve godine i gel se istopi muškarac može normalno da ima potomstvo.

Pixabay.com

Napravljeni su i pozitivni pomaci u istraživanju kontraceptivne pilule za muškarce

Pilula za muškarce

Uporedo sa ovim vrše se i istraživanja sa čuvenom muškom pilulom za kontracepciju. U pitanju je nehormonalni lek koji do sada nije pokazao bilo kakva neželjena dejstva.

Eksperimenti su, za sada, vršeni samo u laboratoriji na miševima i pokazali su da mužjak može da oplodi ženku 4 do 6 nedelja nakon prestanka uzimanja tebleta. U pitanju je istraživanje Univerziteta u Minosoti a testiranje na ljudima planirano je krajem ove godine. 

Podsećamo, naučnici još od 1950. pokušavaju da razviju efikasan način kontracepcije za muškarce uključujući razne vrste pilula, gelova i injekcija ali ni jedan dosadašnji metod nije se pokazao kao efikasan a da pri tome nije imao i ozbiljne kontraindikacije po onoga ko ih je koristio.

Zato se, bar do sada verovalo, da je efikasna a neškodljiva kontracepcija za muškarce praktično nemoguća. Međutim, savremena dostignuća u nauci i medicini pobijaju dosadašnja uverenja pa se veruje da smo na korak od efikasne i bezbedne muške kontracepcije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)