Sex

KONTRACEPCIJA ZA MUŠKARCE: Zvuči zanimljivo, ali budite oprezni

Najzad možete da se opustite i ne razmišljate o kontracepciji, jer će ON razmišljati umesto vas. Pored kondoma i vazektomije, najzad i COSO - kadica za testise, kojim se spermatozoidi zaustavljaju na 6 meseci!

14.03.2022 22:00

KONTRACEPCIJA ZA MUŠKARCE: Zvuči zanimljivo, ali budite oprezni
pexels.com

Neki bi rekao feministički izum, drugi čudo nauke, dok bi treći rekli da svoje testise ni za živu glavu tu ne bi probali da stave.

Kadica za testise, novi vid kontracepcije za muškarce zaustavlja regeneraciju spermatozoida. Upravo tako! Ako vam se učinilo da niste lepo pročitali, bacite ponovo pogled! Da, bile ste u pravu! Nema više kontraceptivne ili tablete za "dan posle", nema spirala, neželjenih trudnoća sa još neželjnijim muškarcima, najzad možete da se opustite i prepustite se uživanjima, pod uslovom da vaš muškarac koristi kadicu za testise, pre toga, naravno.

Kontraceptivna kadica za testise ultrazvučnim talasima utiče na proizvodnju spermatozoida.

Nemačka dizajnerka Rebeka Vajs osvojila je nagradu Džejms Dajson za ovaj uređaj pod nazivom Coso.

 

 

Pokušaji da se napravi muška kontraceptivna pilula su izostali nakon što su izazvali neželjene efekte, iako nisu bili gori od onih koje su izazvale ženske kontracepcijske pilule. Drugi su propali zbog nedostatka prilagođenosti korisniku, kaže Vajs.

Kontraceptivni uređaj pod nazivom Coso koristi ultrazvučne talase da privremeno zaustavi regeneraciju spermatozoida.

Coso uređaj Rebeke Vajs je dizajniran da bude najbolje rešenje za kontracepciju.

Da bi ga koristila, osoba bi napunila uređaj vodom do naznačene oznake, uključila ga da se zagreje na radnu temperaturu i sedela nekoliko minuta sa testisima umočenim u njega – i bez brige, metoda je potpuno bezbolna.

 

 

Ultrazvučni talasi privremeno zaustavljaju regeneraciju sperme, a kontraceptivna efikasnost počinje dve nedelje nakon prve primene. Shvatili smo da ne može odmah, zato, mislite o tome na vreme.

Efekat je reverzibilan, što znači da se očekuje da će se plodnost vratiti najkasnije šest meseci nakon poslednje primene. Tako da ukoliko želite prinovu, mislite i o tome unapred.

Vajs je počela da razmišlja o muškoj kontracepciji nakon što joj je dijagnostikovan rak grlića materice, što je značilo da više ne može da uzima pilulu.

Kada su ona i njen partner potražili alternativne metode i otkrili da nema opcija usredsređenih na muškarce osim kondoma ili trajne vazektomije, počela je da istražuje ovu temu kao deo svoje magistarske teze iz industrijskog dizajna na Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

– Problem nije jedinstven samo za mene lično. On pogađa i mnoge druge, a takođe je vrlo prisutan u trenutnoj rastućoj javnoj raspravi o nedostatku alternativa za kontracepciju - rekla je ona za magazin "Dezeen".

Njen dizajn za Coso zasnovan je na istraživanju koje je pokazalo da je ultrazvučna kontracepcija bila uspešna na životinjama, ali do sada nije testirana na ljudima. Ona se nada da će njena kadica biti dalje testirana i da će uskoro biti dostupna.

Coso je mali uređaj nalik na činiju, spolja je gladak i podseća na kućne posude.

Izgled i jednostavnost upotrebe bili su ključni za dizajn koji je Vajs predstavila da podstakne istraživanje u sferi u kojoj nijedan izum ranije nije uspeo.

– Coso, nasuprot tome, nudi kontraceptivni pristup koji je jednostavan za korišćenje i koji je lak za upotrebu bez bilo kakve fizičke intervencije, bola ili ranije poznatih neželjenih efekata – navela je Vajs.

Ali, nove tehnologije funkcionišu samo ako su prihvaćene od strane korisnika i društva.

Da bi rešila ovaj problem, Vajs je uključila u proces dizajna proizvoda svoju ciljnu demografsku grupu, anketirajući 422 učesnika i vodeći radionice sa njih 25. Učesnici radionice su dali svoja razmišljanja o zahtevima za uređaj i takođe su zamoljeni da nacrtaju sopstvene ideje za ultrazvučni uređaj.

Vajs je ocenila ideje zajedno sa stručnjacima iz urologije, andrologije, seksualne terapije i psihoterapije, a zatim je počela da pravi i testira prototipove od kartona, tako je nastao Coso.

Ipak, koliko god ovo zvučalo zanimljivo, možda je bolje da se konsultujete sa urologom pre negošto počnete da ga koristite.

 

Komentari (0)