Odrasli

DA LI ZNATE ZAŠTO NE BI TREBALO DA PIJETE KAFU UJUTRU? Razlog bi mogao potpuno da vas iznenadi, evo šta se dešava u telu

Nutricionistkinja Olivija Hedlund upozorila je da konzumiranje omiljenog crnog napitka na prazan želudac može da bude povezano s poremećajem hormona, pa čak i sa pojavom akni, a evo i kako.

bySrećna republika

06.11.2022 10:01

DA LI ZNATE ZAŠTO NE BI TREBALO DA PIJETE KAFU UJUTRU? Razlog bi mogao potpuno da vas iznenadi, evo šta se dešava u telu
shutterstock.com

Da li vam dan počinje pripremom mirisne šoljice kafe i da li ste od onih ljudi koji često znaju da kažu kako ne mogu da počnu da funkcionišu pre nego što ispiju taj ukusni, crni napitak? Trebalo bi da dvaput razmislite o tome jer je jedna stručnjakinja upozorila da ispijanje kafe na prazan želudac može da ima neželjene efekte na vaše zdravlje.

Reč je o Oliviji Hedlund, funkcionalnoj nutricionističkoj terapeutkinji, koja je za Metro naglasila da kofein može da uzrokuje probleme u crevima, ali i sa, verovali ili ne, hormonima.


Naime, ona je objasnila da je kafa kisela, što znači da ona kada dospe u prazan želudac može da dovede do toga da vaše telo pređe u stanje visokog stresa. Ona zato predlaže da se pre prve kafe nešto pojede, a najpoželjnije je da to budu jaja, nešto od mlečnih proizvoda, bobičasto voće ili neko drugo voće poput jabuka ili kruški. Sve to, ističe Hedlundova, deluje na smanjenje pritiska u stomaku.

shutterstock.com

Kafa može da izazove ozbiljan pritisak u stomaku ukoliko se popije na prazan želudac 

- Ako prvo popijete kafu na prazan želudac, prestanite s tim što radite i slušajte. Petljate sa svojim hormonima. Kafa ne samo da je kisela, pa je ujutro teška za želudac, već bukvalno uzrokuje da naše telo uđe u stanje borbe s stresom, što podrazumeva da nas to dovodi u neki oblik uzbune - objasnila je nutricionistkinja.

To je ono što, kako je dodala, uzrokuje nervozu nakon ispijanja kafe, a što možda u stvari mnogi od nas nisu ni povezali sa ispijanjem tog ukusnog napitka. 

Iznenađujuće, ona je rekla da postoji i povezanost između konzumiranja kafe s pojavom akni, posebno kod osoba kod kojih je zabeležen hormonski disbalans ili problemi s crevima.

- Znala sam da popijem više šoljica kafe na prazan želudac i da se osećam kao da sam na vrhu sveta, a onda bih imala gomilu hormonskih akni i pitala se zašto - naglasila je Hedlundova pozivajući se na sopstveni primer. 

Zaključlila je da je to sve posledica stavljanja organizma u stanje stresa.

- Pojedite nešto pre kafe, neka vam to bude cilj. Obećavam da ćete primetiti razliku - naglasila je ona. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)