Dete

SIMPTOMI VELIKOG KAŠLJA SU SLIČNI PREHLADI, ALI SE PO NEČEM IPAK RAZLIKUJU: Obratite pažnju na jednu stvar

Bolest koja se javlja i kod dece i kod odraslih ima tri faze, navodi za Srećnu republiku prof. dr Dragana Jovanović, osnivač Udruženja pulmologa Srbije.

31.01.2024 13:05

SIMPTOMI VELIKOG KAŠLJA SU SLIČNI PREHLADI, ALI SE PO NEČEM IPAK RAZLIKUJU: Obratite pažnju na jednu stvar
Shutterstock, youtube/printscreen

Na Institutu za majku i dete u Beogradu četiri bebe umrle su od velikog kašlja, a jedna beba je na respiratoru i ugrožena je takođe zbog ove bolesti.

Bakterijska infekcija koja je posebno opasna za odojčad i bebe do godinu dana lako se prenosi sa osobe na osobu kapljičnim putem. Iako od velikog kašlja mogu da obole i odrasli, kod njih se to ređe dešava, a bebe su posebno ugrožene zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

Simptomi velikog kašlja veoma su slični prehladi. Ipak, po nečemu se ove dve bolesti razlikuju.

Kako za Srećnu republiku kaže prof. dr Dragana Jovanović, prvi simptom je kašalj koji je toliko jak da je praćen zacenjivanjem.

- Sam napad kašlja kod velikog kašlja traje predugo i ume da bude toliko jak da je praćen čak i povraćanjem – ističe prof. Jovanović.

Profimedia

Veliki kašalj je najopasniji kad se javi kod beba

 

Prema njenim rečima, veliki kašalj ima tri faze:

- Prva faza je takozvana respiratorna faza i traje oko dve nedelje. Tad kašalj liči na prehladu i praćen je groznicom, kao i curenjem iz nosa. Druga faza velikog kašlja često traje od mesec do dva i u ovoj fazi je kašalj izuzetno intenzivan, toliko da dolazi do zacenjivanja. Treća faza je faza rekonvalesencije koja traje još nekoliko nedelja, kad se organizam oporavlja.

Kako ističe prof. Jovanović, dijagnostika je od velikog značaja u lečenju ove bolesti.

- Trebalo bi uraditi PCR brisa i serološki test – napominje naša sagovornica.

Komplikacije i prevencija

Komplikacije koje mogu da se jave kod osobe koja je obolela od velikog kašlja su bronhiolitis, pneumonija, upala srednjeg uha, ali i epileptični napadi i encefalopatija. U težim slučajevima, zaraza bakterijom koja izaziva veliki kašalj može da bude završena i letalno.

Stečeni imunitet posle preležane bolesti nije trajnog karaktera – osoba koja je imala veliki kašalj zaštićena je u proseku od pet do 10 godina. Najefikasnija zaštita je, podsećaju stručnjaci, vakcinacija. Kako je navedeno na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograd, imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena dva meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje četiri nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini života, najkraće šest meseci do godinu dana posle sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole, a najkasnije u toku prvog razreda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)