Zanimljivosti

ČUVENI GLUMAC U LOŠEM STANJU! Evo šta mu je uradila kafa!

Glumac Lijam Nison je proživeo pravu agoniju zbog zdravstvenih problema uzrokovanih nečim što većina nas svakodnevno pije. Sada upozorava ljude šta se može dogoditi ako popijete previše kofeina.

10.06.2022 14:05

ČUVENI GLUMAC U LOŠEM STANJU! Evo šta mu je uradila kafa!
Tanjug/AP

Nakon ogromnog uspeha koji je ostvario ulogom Brajana Milsa u trilogiji „96 sati“, Lijam Nison (70) je postao sve poznatiji kao zvezda akcionih triler filmova, a to je slučaj i sa njegovim najnovijim projektom „Sećanja ubice“, koji je premijerno prikazan u aprilu 2022. godine.

Ipak, iza objektiva i van seta, Nison je morao da se uhvati u koštac sa mnogo jačim neprijateljem od onih koje na velikom platnu uspeva da nadmudri. Portal Srećna Republika vam otkriva kroz kakvu je borbu prošao čuveni glumac iz Severne Irske.

Naime, u poslednjih par godina Lijam Nison je velika podrška britanskom voditelju Ejmonu Holmsu, koji se bori protiv hroničnog bola, budući da je na ličnom primeru naučio kroz šta njegov prijatelj prolazi. Navodno, Nison i Holms su se jednom prilikom sedeli jedno pred drugog u avionu, te je poznati glumac voditelju udeli sledeći savet - „Od mirovanja telo propada, a kretanje ga krepi“.

Bol kao upozorenje

Nison je tada govorio iz ličnog iskustva, budući da je nekoliko godina ranije u jednoj radijskoj emisiji javno pričao o bolu koji mu izazivaju grčevi u nogama. Zvezda akcionih filmova je tom prilikom rekla sledeće:

- Imao sam prodorne bolove u nozi, grčeve usred noći. Plakao sam koliko me je bolelo, baš je bilo mučno. Moj prijatelj mi je zakazao terapije kog masera koji radi sa svim plesačima na Brodveju i on mi je pomogao.

Nison je očajnički želeo da se reši bolova i da ublaži svoje grčeve, a ovaj terapeut je u tome i uspeo.

- Uklonio je nagomilanu mlečnu kiselinu u mojoj nozi i na drugim mestima - dodao je Nison i otkrio šta je to kog njega izazvalo ove problem.

Napeti mišići i mlečna kiselina

Naime, kada se mlečna kiselina akumulira u mišićima, ona formira kristale. Što duže mišić ostaje zategnut, ovi kristali postaju veći. Ovo ograničava protok krvi, što znači da ovakav mišić nije u stanju da izbaci svoje otpadne materije, u poređenju sa opuštenim mišića. Mlečna kiselina je glavni otpadni proizvod mišića, stoga se nakuplja kada su mišići napregnuti tokom dužeg vremenskog perioda.

Terapeuti sportske masaže tvrde da kada se akumulira mlečna kiselina, ne postoji ta količina tečnosti koju možete popiti kako biste je izbacili iz organizma. Najveću količinu ove kiseline zarobljavaju mišići koji ostaju zategnuti 24 sata dnevno. Ovi kristali se zatim trljaju o mišićna vlakna, koja su osetljiva na bol i to u predelu zahvaćenog mišića. To izaziva jak bol, a vremenom i iscrpljujuće simptome na telu jer se esencijalni hranljive materije ne mogu isporučiti mišićima.

Klinika Mejo objašnjava da se mlečna kiselina obično nakuplja u mišićima kao posledica prekomernog fizičkog napora i dehidratacije. Ipak, u Nisonovom slučaju, ova problem je nastupio zbog prekomernog unosa kofeina.

U kafi je problem

- Terapeut me je pitao da li unosim mnogo kofeina i ja sam mu odgovorio potvrdno. Rekao je da izbegavam kofeinske napitke ako mogu i da pređem na one bez kofeina i ja sam to i uradio. A grčevi su se smanjili za čak 90 odsto - objasnio je Nison.

Nakon što je prestao sa unosom kofeina i uvideo kako je to skoro u potpunosti otklonilo njegove grčeve, Nison je priznao da je sada “navučen” na čaj bez kofeina, što je bezbedna alternativau poređenju sa kafom. Istraživanje je pokazalo da se koncentracija glukoze u krvi povećava tokom vežbanja, posebno vežbi izdržljivosti kao što je trčanje na duge staze. Ovo je u neraskidivoj vezi sa akumulacijom mlečne kiseline, jer kada telo nema dovoljno kiseonika koji mu je potreban za pretvaranje glukoze u energiju, ono umesto toga stvara mlečnu kiselinu.

Što se uticaja kofeina tiče, većina istraživača je pokazala da se koncentracija laktata u krvi povećava nakon konzumiranja kofeina. Zbog toga, pojedinci treba da budu svesni koliko kofeina unose na dnevnoj bazi. Prema klinici Mejo, do 400 mg dnevno je bezbedno za većinu odraslih. Ovo je otprilike količina koja se nalazi u četiri šoljice kuvane kafe, 10 konzervi kole ili dva energetska pića, piše portal express.co.uk

Posledice preteranog unosa kofeina

Oni koji redovno konzumiraju prevelike količine kofeina mogu iskusiti određene zabrinjavajuće simptome, a neki od njih su:

  • Nemir i drhtavica
  • Nesanica
  • Glavobolje
  • Vrtoglavica
  • Ubrzan rad srca
  • Dehidratacija
  • Anksioznost

Jedan od glavnih načina na koji svi mi možemo da sprečimo stvaranje i nakupljanje kristala mlečne kiseline je da pijemo više vode i da se istežemo pre i posle vežbanja. Klinika Mejo takođe preporučuje kontrolisani unos kofeina i proteina, i ukoliko je potrebno pojačan unos voća i povrća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Vortex

09.06.2022 18:05

Uz to Nison ima 70 godina.