Zanimljivosti

KEJT IZNENADILA, ovako nešto se retko viđa! Znalo se da poseduje skupocen nakit, ali ovim komadom je sve oborila s nogu!

Da li ste čuli priču o najskupljem krunskom dragulju britanske kraljevske porodice i da li znate koliko ovaj komad nakita vredi?

08.06.2022 11:00

KEJT IZNENADILA, ovako nešto se retko viđa! Znalo se da poseduje skupocen nakit, ali ovim komadom je sve oborila s nogu!
Ap photo

Kraljevske porodice širom sveta su poznate po svojoj ljubavi prema dragocenostima. I dok neki od njih vešto kriju svoje skupocene dragulje u sefovima i riznicama, neki drugi pak uživaju u nošenju vrednog nakita kada god to prilika dozvoljava. Među njima svakako prednjače članovi britanske kraljevske porodice, a dame iz ovih redova često na glavi, oko vrata ili na prstu nose milione, a da mi nismo toga svesni. Portal Srećna Republika vam otkriva koliko vredi najskuplji krunski dragulj i kako je dospeo u ruke Kejt Midlton.  

Naime, najskuplji dragulj u kolekciji Njenog Veličanstva je ogrlica “Nizam od Hajderabada”. Sadašnja britanska kraljica, a tada princeza Elizabeta, je ovaj komad nakita dobila 1947. godine i to kao svadbeni poklon nizama od Hajderabada. Neverovatno bogati vladar je dao uputstva draguljarskoj kući “Kartije” da budućoj kraljici dozvoli da izabere sve što poželi. Ona se tada odlučila za ogrlicu i cvetnu tijaru, koje na sebi imaju delove koji se mogu ukloniti i nositi zasebno kao broševi.

Kejt Midlton je, otkako je postala član britanske kraljevske porodice, imala čast da ponese ovu ogrlicu. Šarlot Vajt, šefica dizajna u jednoj od najvećih evropskih Internet draguljarnica koje trguju dijamantima, se osvrnula na izbor nakita Kejt Midlton i otkrila je za koju je to prigodu vojvotkinja od Kembridža odabrala ovu ogrlicu:

- Kejtin izbor nakita je poznat kao besprekoran i redovno privlači pažnju velikog broja njenih obožavalaca. Ona je do sada imala priliku da ponese neke od najcenjenijih, najređih i najvrednijih dragulja na svetu - tvrdi ovaj ekspert. Govoreći o Kejtinim omiljenim draguljima, Šarlot je rekla:

- Kejt gaji izražen afinitet prema prirodnim dijamantima. Ovo je bilo posebno privuklo pažnju 2014. godine na gala večeri u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta. Ovo je jedna od svečanosti na kojoj je Kejt nosila ogrlicu “Nizam od Hajderabada”. Radi se o veličanstvenoj i raskošnoj kreaciji uz koju je Kejt zablistala, kao da je os glave do pete optočena dijamantima. Samo deo priveska, koji se može odvojiti, sadrži 13 smaragdno sečenih dijamanata.


Ogrlicu je, pored vojvotkinje od Kembridža, nosila i sama kraljica Elizabeta II. Kejt je ovaj komad nakita pozajmila iz kraljevske riznice za ovaj posebni događaj. Ostali neverovatno skupi komadi nakita u kraljevskoj kolekciji uključuju broš “Kulinan III i IV” koji vredi više od 58 miliona evra, “Vilijamson” dijamantski broš, koji je procenjen na više od 29 miliona evra i tijaru “Smaragdni kokošnik Grevil”, koja vredi više od 11 miliona evra, a koju je princeza Eugenija nosila na svom venčanju 2018. godine, piše portal express.co.uk




Ali ogrlica britanske kraljevske porodice “Nizam od Hajderabada”, vredna neverovatnih 77.944.269 evra, je ubedljivo najskuplji komad nakita koji trenutno poseduje bilo koja kraljevska porodica. Broševi koji idu u kompletu sa ovom ogrlicom su poznati još i kao kraljičini broševi “Ruža Nizama od Hajderabada”. Prema rečima stručnjaka za skupocen nakit i vereničko prstenje, ovi broševi imaju neverovatnu vrednost i procenjuju se na više od 94 hiljade evra.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)