Zanimljivosti

ŽARKO LAUŠEVIĆ JE ZAPEVAO, A SUZE SAME KREĆU: Ovo je jedan od najtužnijih snimaka čuvenog glumca, kao da je pre 34 godine znao šta SLEDI! (VIDEO)

Bio je jedan od naših najvoljenijih glumaca, a ovo je samo još jedan od dokaza zašto je to bilo tako.

13.10.2024 09:40

ŽARKO LAUŠEVIĆ JE ZAPEVAO, A SUZE SAME KREĆU: Ovo je jedan od najtužnijih snimaka čuvenog glumca, kao da je pre 34 godine znao šta SLEDI! (VIDEO)
ATA Images

Tužna vest za sve ljubitelje pozorišta i filma odjeknula je Srbijom, Žarko Laušević, jedan od najtalentovanijih i najomiljenijih domaćih glumaca, preminuo je 15. novembra 2023. godine u 63. godini života. Njegov izvanredni doprinos domaćoj kinematografiji ostavlja neizbrisiv trag, a njegovi likovi zauvek će ostati u sećanju publike.

Tokom svoje bogate karijere, Laušević je igrao brojne uloge koje su postale kultne. Njegovo predstavljanje likova Miloša Obilića u "Boju na Kosovu", kneza Mihaila Obrenovića u seriji "Vuk Karadžić", kao i Braca Gavrana u filmovima "Braća po materi" i "Šmeker", osvajali su srca gledalaca i stavljali ga na mapu najvažnijih imena domaće umetnosti.

Jedna od njegovih manje poznatih, ali veoma značajnih uloga bila je u filmu "Stela" iz 1990. godine. U toj emotivnoj priči Laušević je tumačio lik Mata Hercega, mladog socijalnog radnika koji pokušava da pomogne problematičnoj dvadesetogodišnjoj devojci Steli, koju je igrala Anja Šovagović. U nezaboravnoj sceni, uz gitaru, otpevao je pesmu "Odlazak" Tina Ujevića, čiju muziku potpisuje Arsen Dedić.

Žarko Laušević će zauvek ostati upamćen kao izvanredan umetnik čija gluma dotiče srca svih koji su imali priliku da ga gledaju. Njegovo nasleđe živeće kroz uloge koje su obeležile našu kinematografiju i ostavile dubok trag u kulturnom pamćenju.

Tin Ujević - Odlazak (Tamo,tamo da putujem)

U slutnji, u čežnji daljine, daljine;

u srcu, u dahu planine, planine.

Malena mjesta srca moga,

spomenak Brača, Imotskoga.

I blijesak slavna šestopera,

i miris (miris) kalopera

Tamo, tamo da putujem,

tamo, tamo da tugujem;

da čujem one stare basne,

da mlijeko plave bajke sasnem;

da više ne znam sebe sama,

ni dima bola u maglama.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)