Zanimljivosti

PREOKRET NA BRITANSKOM DVORU: Kralj Čarls postavio uslove sinu - sve zavisi od ovoga

Stručnjak za odnose u kraljevskoj porodici veruje da će do susreta doći.

18.09.2024 18:30

PREOKRET NA BRITANSKOM DVORU: Kralj Čarls postavio uslove sinu - sve zavisi od ovoga
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Susret kralja Čarla III i njegovog mlađeg sina princa Harija je sve izvesniji, tvrdi stručnjak za odnose u kraljevskoj porodici Hugo Vikers. Vojvoda od Saseksa će po drugi put doći u Veliku Britaniju za samo mesec dana i to 30. septembra na dodelu nagrada WellChild Awards u Londonu. On u Britaniju dolazi sam, odnosno bez žene Megan Markl i dece koji ostaju u Americi.

Princ Hari je u domovini bio krajem avgusta na sahrani ujaka. On je tajno doleteo iz SAD da bi se pridružio Vilijamu na službi u crkvi Svete Marije u Snetishamu gde su odali počast preminulom ujuku sa majčine strane. Iako tom prilikom braća nisu progovorila ni reč, pre nekoliko dana Vilijam je bratu čestitao rođendan što je bilo veliko iznenađenje.

Sve zavisi od kralja

Kako ističe Vikers ponovni dolazak vojvode od Saseksa u Britaniju je dobar znak i mogao bi da otvori put ka pomirenju sa ocem. 

- Pa, izgleda da dolazi prilično često, zar ne? To je na neki način dobar znak, mislim. Ako nastavi da dolazi ovako često barem postoji šansa da se sretne sa ocem. Ovo, možda, može biti korak ka pomirenja. Mada, uveren sam da je još dug pred njima i da će kralj teško oprostiti sinu, ali lepo je što on ipak oseća da može da dođe u Britaniju - rekao je Vikers. 

shutterstock.com, Tanjug/AP

Veruje se da je susret princa Harija sa ocem sve izvesniji

 

On veruje da je samo pitanje vremena kad će se Hari naći oči u oči sa svojim ocem, ali isključivo pod uslovima koje postavi kralj.

- Ako kralj želi da ga vidi on će to i uraditi, ako ne želi biće previše zauzet. Tako vrlo jednostavno - dodao je stručnjak. 

On je naglasio da je susret odbeglog kraljevića sa ocem mnogo verovatniji nego da će se sresti Hari i Vilijam. Po njihovom ponašanju nedavno na sahrani ujaka jasno je da ne postoji želja ni jednog, ni drugog da se sretnu licem u lice. 

Princ Vilijam i Haru su u izrazito lošim odnosima poslednje četiri godine kad je vojvoda od Saseksa saopštio da napušta sve kraljevske družnosti i sa porodicom se seli u SAD. Situacija među zavađenom braćom se dodatno zakomplikovala pre skoro dve godine kada je princ Hari objavio memoare "Rezervni" (Spare) u kojima je opisao kako ga je Vilijam fizički napao nakod odluke da se povuče sa dužnosti.

Printscreen Instagram/princeandprincessofwales

Vilijam je bratu čestitao 40. rođendan što se tumači kao još jedan dobar znak

 

Kako se moglo čuti od izvora bliskih samom kralju Čarlsu on izbegava svaki kontakt i razgovor sa mlađim sinom kako bi se zaštitio od stresa tokom lečenja od raka.

Ipak, sve ovo što se dešava poslednjih dana uoči dolaska Harija u Britaniju su dobri signali da bi odnosi u kraljevskoj porodici konačno mogli da se stabilizuju, iako su i dalje daleko od pomirenja i porodičnih odnosa kakvi bi trebalo da budu. Ipak, ovo je preokret kojem su se mnogi nadali, kao što još uvek postoji nada da će se braća konačno pomiriti i izgladiti sve nesporazume. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)