Zanimljivosti

TAJNA VENČANICE ELIZABETE II: Zbog navodnog malera nije smela ni da vidi, niti proba haljinu pre samog venčanja! (FOTO)

Narod je slao svoje kupone kako bi haljina uspela da bude dostajna buduće kraljice!

08.09.2024 16:45

TAJNA VENČANICE ELIZABETE II: Zbog navodnog malera nije smela ni da vidi, niti proba haljinu pre samog venčanja! (FOTO)
Photoshot / Avalon / Profimedia

Kraljica Elizabeta II preminula je na današnji dan pre dve godine, ostavivši presto sinu, sadašnjem kralju Čarlsu III. Budući da je veoma dugo vladala, mnogima je današnji dan probudio uspomene, a pojedini se sećaju i neponovljive venčanice koju je ona nosila na venčanju sa Filipom. 

Kada pomislimo na kraljevsko venčanje, prva asocijacija je glamur u najčistijem obliku. To podrazumeva metre najfinije svile, bisere i dijamante. Međutim, venčanica kraljice Elizabete II, iako grandiozna, nosi u sebi priču o vremenu posle rata i oskudice, što je čini jednom od najposebnijih u istoriji.

Venčanica sašivena od kupona za odeću

Kraljica Elizabeta II, tada princeza Elizabeta, udala se za princa Filipa od Grčke 20. novembra 1947. godine. Imala je 21 godinu, a njihovo venčanje bilo je svetionik nade za Britaniju koja je tek izašla iz mračnog perioda Drugog svetskog rata. Narod je s nestrpljenjem iščekivao detalje o venčanici, a špijuni su pokušavali da otkriju svaki detalj. Međutim, dizajner Norman Hartnel, kome je poveren zadatak izrade haljine, preduzeo je sve mere predostrožnosti, čak je i prozore svoje radionice prekrio muslinom kako bi zaštitio tajnu dizajna.

 

 

Zbog rata, u Britaniji je vladao strogi režim racionalizacije, a materijali poput svile i satena bili su dostupni samo na bonove. Kako bi princeza imala haljinu dostojnu svoje pozicije, britanska vlada dodelila joj je dodatnih 200 kupona za kupovinu neophodnih materijala. Ovaj gest naroda bio je dirljiv dokaz ljubavi prema budućoj kraljici, a mnoge Britanke su čak slale svoje bonove kako bi pomogle u izradi haljine, iako su ti bonovi kasnije vraćeni.

Haljina prekrivena tajnom i biserima

Norman Hartnel i njegov tim od 350 krojačica imali su samo tri meseca da izrade haljinu koja je kasnije postala simbol elegancije i raskoši. Hartnel je za inspiraciju uzeo Botičelijevu čuvenu sliku "Primavera", na kojoj su prikazane boginje Flora i Venera.

 

 

Haljina je bila izrađena od satena u boji slonovače, ukrašena kristalima i sa čak 10.000 bisera koji su uvezeni iz Amerike. Motiv cveća i lišća bio je ručno izvezen, što je podsećalo na veliki buket, a šlep u obliku zvezde simbolizovao je obnovu i rast posle rata.

Bez isprobavanja venčanice

Interesantan detalj je i da kraljica Elizabeta nije isprobala venčanicu pre dana venčanja, što je bio deo tadašnjih običaja. Tradicija je nalagala da isprobavanje haljine pre venčanja donosi nesreću, pa je ona haljinu prvi put obukla tek jutro pred sudbonosni dan.

 

 

Princ Filip je na dan venčanja morao da se odrekne titule princa Grčke i Danske, a preuzeo je prezime Mauntbaten i postao vojvoda od Edinburga. Njihova ljubav i posvećenost obeležili su britansku istoriju, a proslavili su čak 73 godine zajedničkog života.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)