Zanimljivosti

PRINCEZA DAJANA SAMO JE NJEGA DOZIVALA NA SAMRTI: Kako su izgledali minuti nakon stravične nesreće - reči vatrogasca izazivaju jezu!

Danas se navršava 27 godina od njene pogibije u Parizu.

31.08.2024 10:20

PRINCEZA DAJANA SAMO JE NJEGA DOZIVALA NA SAMRTI: Kako su izgledali minuti nakon stravične nesreće - reči vatrogasca izazivaju jezu!
JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Danas se navršava tačno 27 godina od tragične smrti princeze Dajane. Ona je poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. kasno uveče kada se automobil, u kome je bila sa partnerom Dodijem Al Fajedom, zakucao u jedan od stubova tunela u Parizu bežeći od paparaca koji su ih proganjali. Nesrećna princeza imala je samo 36 godina kada je stradala.

Smrt obavijena tajnom 

Njega smrt obavijena je velom tajni i punih 27 godina ispredaju se brojne legende i teorije zavere oko njene pogibije.

Jedni tvrde da su za sve krivi paparaci, drugi da je njena smrt nije bila posledica stravične saobraćajne nesreće već vešto isplaniranog ubistva iza koga je stalajao niko drugi do britanski dvor.

U smrskanom automobuli na licu mesta je poginio Dodi Al Fajed i vozač  Anri Pol, dok je princeza Dajana podlegla teškim povredama u pariskoj bolnici četiri sata kasnije. Preživeo je njihov telohranitelj Trevor Rese-Džons, koji je mnogo godina kasnije opisao šta se dešavalo u prvim sekundama nakon nesreće.

Credit: UK Press/Press Association Images / PA Images / Profimedia

O smrti princeze Dajane i danas se pletu brojne teorije zavere

 

Prema njegovim rečima Dajana je u polusvesnom stanju, smrskane glave i grudnog koša ležala na zadnjem sedištu i tiho dozivala Dodija. 

Paparaci koji su ih jurili na motoru prvi su stigli na mesto nesreće i slikali nesrećnu princezu Dajanu smrskane glave kako se bori za život. 

Na mesto nesreće među prvima je stigao i vatrogasac Ksavijer Gurmelo. Prema njegovim rečima u prvom trenutku nije ni bio svestan da pomaže princezi Dajani. Kad je shvatio o kome se radi bio je šokiran.

-  Na engleskom je rekla: "O moj Bože, šta se dogodilo?". Mogao sam to da razumem, pa sam pokušao da je smirim, uzeo sam njenu ruku - ispričao je mnogo godina kasnije Gurmelo prisećajući se poslednjih reči nesrećne princeze.

Nakon što je izvadio iz automobila, Dajana je prebačena u kola Hitne pomoći i pod rotacijama prebačena u bolnicu gde je preminula zbog izuzetno teških povreda i unutrašnjeg krvarenja. Sahranjena je 6. septembra, a brojne teorije zavere koje prate njenu pogibiju dodatno su buknule 2003. kad je pronađena beleška same princeze Dajane u kojoj ona jasno izražava sumnju da njen bivšu muž Čarls planira da je ubije. 

 

 

Međuti, istraga Skotland Jarda je utvrdila je da je nesreća uzrokovana neopreznom vožnjom, a putnici su poginuli jer nisu bili vezani pojasom. Tako je Čarls i službeno oslobođen od svih sumnji, ali to nije sprečilo ljude da nastave sa verovanjem kako je kraljevska porodica kriva za Dajaninu smrt.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)