Zanimljivosti

GOVORILI SU MU DA GLUMA NIJE ZA NJEGA: Dragan Zarić je ispred kamere od svake uloge pravio remek delo

Deca su ga volela u "Nevenu", a stariji kao Lepog Caneta u seriji "Muzikanti".

06.07.2024 07:30

GOVORILI SU MU DA GLUMA NIJE ZA NJEGA: Dragan Zarić je ispred kamere od svake uloge pravio remek delo
Wikipedia/ Stevan Kragujević

Čuveni glumac Dragan Zarić (1942. - 2000.) poznat i pod nadimkiom Lepi Cane, koji je dobio nakon istoimene uloge u seriji "Muzikanti", ostao je upamćen po brojnim, sjajno odigranim ulogama.

Od prve uloge u filmu "Štićenik" iz 1966. do poslednje role u ostvarenju  "Nož" 1992. u upečatljivoj karijeri zabeležio je 72 uloge u brojnim filmovima i TV serijama. 

Uloge za pamćenje

Starije generacije ga pamte po ulogama u seriji  "Muzikanti“, "Ljubav na seoski način“, "Pozorište u kući“, "Vuk Karadžić“, ali i po rolama u filmovima "Lepa sela lepo gore“, "Šesta brzina"...
Mnoge generacije dece u bivšoj Jugoslaviji su odrasli uz njegov lik, u tada čuvenoj dečjoj seriji, "Neven". 

Dragan je rođen u staroj beogradskoj porodici Zarić tokom okupacije i bio je najnestašniji od troje dece. Nije voleo školu i učenje, ali su ga talenat i radoznalost odveli u glumačke vode. Kad su ga odbili na prijemnom na Faklutetu dramskih umetnosti upisao je prava. Zarađivao je za život kao moler i razvodnik na "Kolarcu", ali od glumačkih snova nije odustajao.

Godinu dana kasnije uspeo da dobije indeks FDU činilo se da mu je konačno krenulo. Ali, avaj.  Ponavljao je drugu godinu na Akademiji, pa su mu mnogi dobronamerno savetovali da batali glumu jer to nije za njega. Ali, se on nije obazirao na to. 

Kad bi stao na pozorišnu scenu ili ispred kamere čitavo njegovo biće kao da se preporodilo, pa je do izražaja dolazio njegov raskošni talent. Od svake uloge, koliko god se ona činila kao mala, umeo je da napravio glumačko remek delo. I reditelji su ga zvali iz filma u film, iz serije u seriju.

Njegov privatan život nisu pratili skandali. U braku sa arhitektom Mirjanom dobio je dvoje dece - sina Ivana i ćerku Milicu koji su takođe glumci.

- Meni jeste bilo lako da rastem kao dete poznatog oca. Mogu da kažem da je moj tata bio božanstven roditelj. Nije nas nikad opterećivao svojim pozivom i tek sada vidim koliko je porodicu stavljao na prvo mesto. Propustio je mnogo uloga i prilika, ali je to radio svesno i nikada mu nije bilo žao zbog toga. A bio je stvarno savršen roditelj, savršen otac - rekla je jednom prilikom njegova ćerka Milica.

Na žalost, Dragan Zarić je preminuo 2000. u Beogradu u 57. godini od posledica opake bolesti. Ali, legendarni Cane iz "Muzikanata", Milorad Jovanović iz serije "Ljubav na seoski način" ostao je da "živi" kroz svoje vanvremenske uloge, a njegovo ime je ostalo upisano velikim slovima u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)