Zanimljivosti

PREDAK MU JE BIO MASON, A DEDA BOGATAŠ: Slavni glumac nikad nije upoznao oca, život mu je obeležila velika tragedija (FOTO)

Lik Ozrena Soldatovića, po kojem ga mnogi pamte, igrao je i pošto je pretpreo težak moždani udar i otišao u penziju

16.03.2024 11:05

PREDAK MU JE BIO MASON, A DEDA BOGATAŠ: Slavni glumac nikad nije upoznao oca, život mu je obeležila velika tragedija (FOTO)
Printscreen/Youtube

Pamtimo ga kao sudiju u seriji „Bolji život“, grofa Pavla Mansurova u „Kraju dinastije Obrenović“ i doktora Nikolića u „Porodičnom blagu“. Ipak, lik Ozrena Soldatovića koji je igrao u „Srećnim ljudima“ i „Beloj lađi“ obeležio je karijeru Dušana Golumbovskog, glumca koji je imao gotovo holivudsku biografiju.

Rođen je 1941. kao drugo dete poznate beogradske balerine Dušice Vasiljević i sina bogatog industrijalca Dragutina Golumbovskog. Njegova porodica bila je veoma uvažavana, a predak Živan Golumbovski bio je član Masonske lože Kraljevine Jugoslavije. Dušanov otac nasledio je veliki imetak koji je raskalašno trošio na luksuz. Ipak, nije imao sreće da dočeka rođenje sina – Dragutin je preminuo nekoliko meseci pre nego što je Dušan došao na svet.

youtube.com/printscreen

Ulogu Ozrena Soldatovića smatrao je svojom "posebnom obavezom"

- Otac je umro novembra 1940. godine i ja sam, u stvari, posmrče. Moj otac Dragutin je bio razmaženi sin bogatog industrijalca, a majka Dušica Vasiljević poznata balerina. Iz priča znam da, kad je moj deda umro, njegovo četvoro dece, među kojima je bio i moj otac, podelili su njegovo bogatstvo. Otac je tada počeo da živi sladak život; prvi je u Beogradu kupio ‘bentli’ i, logično, zaveo je balerinu. Naravno, zabranio joj je da se bavi svojim poslom, jer su u to vreme balerine i glumice pratile razne predrasude - rekao je slavni glumac svojevremeno za Press.

U glumačke vode ušao je kao desetogodišnjak, zahvaljujući podršci učitelja Ilije Jankovića i čistačice.

- Učitelj je u meni prepoznao glumačku sklonost i dao mi ulogu u predstavi, a neka čistačica je gledala tu predstavu i preporučila me čuvenom Bati Miladinoviću u Radio Beogradu. Desetak godina kasnije upisao sam glumačku akademiju, u klasi sa pokojnim Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Pešić i Petrom Kraljem. Kasnije nam se pridružio i Miloš Žutić, koji je ponavljao razred da bi bio bliže svojoj velikoj ljubavi Oliveri Vučo, to jest Katarini, koja je takođe bila sa nama na klasi – pričao je slavni glumac.

Najčešće se družio sa kolegom sa klase Petrom Kraljem. Odabrao ga je, govorio je, jer je u njemu prepoznao čast i poštenje. Oba umetnika su, takođe, imala i veliku strast prema piću.

- Jednom prilikom, posle gostovanja u nekoj emisiji, sreli smo se negde oko deset sati izjutra. Seli smo u bife „Lasta“, pričali i pili sve dok nismo pali s nogu. Mislim da smo se rastali tek negde oko ponoći. Nikad mi se nije desilo ništa slično. Druženje s njim je bilo veoma lepo. Život nas je malo razdvojio, između ostalog, jer sam prestao da pijem iz zdravstvenih razloga. Tokom bombardovanja 1999. godine imao sam moždani udar i od tada ni kap nisam popio – govorio je Golumbovski.

Ulogu tajkuna Ozrena Soldatovića zaigrao je u seriji Siniše Pavića „Srećni ljudi“, a potom i u „Beloj lađi“. Uprkos tome što je već bio u penziji kad je „Bela lađa“ snimana, Golumbovski je ulogu koja je obeležila njegovu karijeru i po kojoj ga generacije i danas pamte smatrao svojom „posebnom obavezom“.

- Mnogi misle da sam uvek tako opasan, jer su me potpuno vezali za lik Ozrena. Neki me čak privatno zovu Ozren Soldatović, ne znaju kako se u stvari zovem, ali mene takva popularnost ne opterećuje – govorio je slavni glumac.

U braku sa Mirjanom Popović – Golumbovski dobio je ćerku Anu koja je završila filmsku i TV montažu.

Dušan Golumbovski preminuo je 3. januara 2016. godine u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)