Zanimljivosti

"DROGIRAO SAM SE SA TATOM, JER MI JE TAKO POKAZIVAO LJUBAV": Slavnog glumca u kandže poroka uvukao je otac, decenijama se lečio

Na 96. godeli Oskara dobio je prestižno priznanje i priznao da je njegov put bio zaista težak.

11.03.2024 18:15

"DROGIRAO SAM SE SA TATOM, JER MI JE TAKO POKAZIVAO LJUBAV": Slavnog glumca u kandže poroka uvukao je otac, decenijama se lečio
AP Photo/Vianney Le Caer

Glumac Robert Dauni Džunior (58) okitio se prestižnom zlatnom statuom na protekloj, 96. dodeli Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u višestruko nagrađivanom filmu "Oppenheimer".

U svom govoru, istakao je kako mu je ova uloga bila i više nego potrebna i zahvalio svim svojim saradnicima, a posebno svojoj ženi za koju je naglasio da ga je spasila kao "tužno kuče sa ulice". Mnogima ova izjava nije bila previše smešna, poznavajući tešku životnu priču ovog oskarovca.

Naime, Robert Dauni Džunior se više puta dizao sa samog dna. Njegovi problemi počeli su u porodici. Otac, Robert Dauni Senior, bio je nezavisni producent i režiser bizarnih i ekscentričnih filmova. Svog sina je od najranijeg detinjstva uvukao u glumačku provesiju, a kada ga je angažovao za svoj film kada je on imao samo pet godina. Umetnost nije jedino u šta ga je otac uvukao. Sa samo osam godina glumac je počeo da konzumira marihuanu sa svojim ocem, verujući da na taj način stvaraju snažniju vezu.

Credit: Billy Bennight / ADMedia / Profimedia

Robert Dauni Džunior

- Kad bismo se moj tata i ja drogirali zajedno, bilo je to kao da pokušava da mi pokaže ljubav na jedini način na koji je znao - govorio je glumac u jednom od svojih intervjua.

Robert je godinama kasnije upao u kandže poroka i sve više uništavao svoj život. Do 1995. godine već je koristio i heroin i kokain, što ga je dovelo do nekih tamnih mesta. Nakon hapšenja završio je i na rehabilitaciji. Ovo lečenje nije bilo mnogo uspešno, jer je posle izlaska ponovo prilikom hapšenja zbog prebrze vožnje kod njega pronađena droga, ali i pištolj. Služio je kaznu zatvora u trajanju od 12 meseci, pa je pušten na slobodu. Naknadno je hapšen još dva puta.

.- Sve do ovog filma uzimao sam drogu nakon posla i svakog vikenda. Ponekad sam se pojavljivao i mamuran na setu, ali nikada nisam ostavljao utisak da sam pod velikim uticajem narkotika. Međutim, posle toga sve se promenilo. Na filmu "Less than Zero" igrao sam ulogu tinejdžera zavisnika, a sada mogu da kažem kako je ta rola bila moj duh iz budućnosti. U tom trenutku taj lik bio sam ja sam, samo u preuveličanom izdanju, ali se  ubrzo ispostavilo da sam i u realnom životu postao baš takav - govorio je glumac nakon role u filmu "Less than Zero" koji su mnogi okarakterisali kao njegov autobiografski.

Ovaj film je u bioskopima osvanuo 1987. godine, a tada je Robert već zasnovao porodicu sa lepoticom Deborom Falkoner sa kojom je dobio dete. Mnogi su mislili da će se tada dovesti u red. Međutim, tu njegova borba sa porocima ne staje. Javnost je videla glumčevo tužno posrnuće. Ali, njegovi prijatelji i saradnici rešili su da se angažuju kako bi ga spasili iz ponora u koji je sve više padao. Tako je 1999. godine dobio ulogu u filmu Two Girls and a Guy, ali je ubrzo ponovo propustio svoje obavezno testiranje na drogu i bio osuđen na tri godine zatvora i rehabilitacionog centra. Godinu dana kasnije, sud je uz kauciju od 5.000 dolara dozvolio da Robert bude pušten uz stalni nadzor policije. Kada mu se brak raspao 2001. godine, a supruga se sa sinom iselila iz porodičnog doma, tada je rešio da mora da se dozove svesti.

- Tada sam se prvi put upitao da li stvarno treba da idem na rehabilitaciju. Još jedno suđenje mi se bližilo, izgubio sam posao, žena me je napustila. Možda će mnoge začuditi ovo što ću reći, ali sam proces rehabilitacije nije komplikovan. Ono što je istinski teško i presudno jeste da doneseš odluku da to uradiš - rekao je Dauni gostujući kod Opre Vinfri.

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Robert Dauni Džunior sa suprugom

Mel Gibson odlučio je da mu pomogne, angažujući ga u filmu "Singing Detectiv" 2003, a iste godine zaigrao i sa Hale Beri u ostvarenju "Gotika", na čijem setu je upoznao i Suzan Levin u koju se zaljubio na prvi pogled. Venčali su se 2005. godine, a nekoliko nedelja kasnije Suzan je naterala svog supruga da započne dvanaestomesečni program rehabilitacije, prijavi se na časove meditacije i počne da trenira Wing Cung Kung Fu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)